X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Vetbulten bij honden

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+14
  Goed artikel ( +15 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Auguri18 Auguri18 Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2010


Bekijk het profiel van Auguri18
Datum: 13-04-2010
Auteur: Auguri18
Veel honden krijgen vroeg of laat te maken met vetbulten, bobbels aan de onderbuik, poten of op andere plaatsen. Bij een bezoek aan de dierenarts of dierenkliniek wordt meestal geadviseerd om deze bulten te verwijderen. Is dit verstandig?

Van jongs af aan ben ik verwend met een hond als huisdier, eigenlijk weet ik niet beter. Van Friese Stabij, Hollandsche Herder, Golden Retriever, Tervuerense Herder of Jack Russell, elke hond heeft zo zijn eigen specifieke leuke en minder leuke kanten. Eťn ding hebben ze eigenlijk allemaal gemeen, bij het ouder worden ontstaan vreemde bulten. Eerst soepel en naarmate de leeftijd vordert gaat de bult steeds vaster zitten en worden bovendien de bulten vaak talrijker.

Iedere hondenliefhebber wil het beste voor zijn of haar hond. Zeker tegenwoordig willen we graag dat onze hond zo lang mogelijk bij ons blijft. De mogelijkheden voor zorg zijn explosief gestegen, dus zorgen we goed voor onze trouwe viervoeter. Wat te doen met bulten?

Vetbulten kunnen door ouderdom ontstaan, maar zeker ook nadat je hond gebeten is door een andere hond. In eerste instantie is er weinig aan de hand. De bulten ogen weliswaar niet al te plezant, maar kwaad kan het eigenlijk ook niet. De bulten lijken zich te vermenigvuldigen en gaan op een kwade dag ook behoorlijk vastzitten. De dierenarts zal snel adviseren om deze bulten te verwijderen en bij navraag wordt vrijwel unaniem aangegeven dat het verwijderen geen kwaad kan. Niets is echter minder waar!

Bij een aantal honden (in de beginfase) is het advies van de dierenarts opgevolgd. De honden lijken in eerste instantie een stuk opgeknapt na het verwijderen, maar na een aantal maanden van opleving blijkt dat de ingreep slechts een kortstondig effect heeft. Beide honden overlijden binnen 6 maanden na de ingreep.

Bij twee andere honden laten we de ingreep achterwege. Inmiddels hebben we van andere mensen begrepen dat een operatief weghalen van vetbulten een kwalijke bijwerking heeft. Door de operatie komt er zuurstof bij en dat op zichzelf kan het proces van bijvoorbeeld kanker aanmerkelijk versnellen. Ze bevestigen dat een hond na de ingreep in eerste instantie een periode van opleving kennen, maar eigenlijk korte tijd later diep wegzakken.
De honden die we niet hebben laten opereren blijken nog diverse jaren bij ons te blijven. Het ouderdomsproces doet zijn werk weliswaar, maar van vermindering van de levensverwachting door de vetbulten die op enig moment kwaadaardig worden is geen sprake. Het is een natuurlijk proces. De ene hond wordt na ongeveer 6 jaren van vetbulten uiteindelijk bijna 16 jaar en de andere hond wordt na ongeveer 8 jaren van vetbulten uiteindelijk 13,5 jaar.

Het weghalen van vetbulten is op zichzelf absoluut niet noodzakelijk. Bedenk dat een hond op bepaalde leeftijd eenvoudigweg bejaard is en de levensverwachting houdt, afhankelijk van ras, op enig moment op. Het operatief weghalen van vetbulten frustreert je hond enorm en verlengd de leeftijd niet aantoonbaar. Sterker, onze ervaring is dat de honden die niet operatief geholpen zijn uiteindelijk langer van hun leven hebben mogen genieten dan de honden die wel geholpen zijn.

Belangrijk verder is dat wij het natuurlijk ook hebben laten afhangen van hoe de hond is. Veel vetbulten belemmeren de dagelijkse gang van zaken van uw hond niet of nauwelijks. De 'schoonheidsbehandeling' voegt eigenlijk niets toe en levert eerdere kwalijke bijwerkingen op dan dat het ergens voor dient. Heeft een hond een vetbult op een vervelende plek, waardoor het dagelijks leven van de hond belemmert wordt, dan kan een operatie wel aan te bevelen zijn, u als baas weet heel goed in welke situatie uw hond zit!

Reacties op dit artikel
Jannie, 2010-05-31
( +20 )

Wij zitten op dit ogenblik in een situatie dat onze bouvier van 9 een vet bult heeft tussen de spieren van haar achterpoot loopt hierdoor wat raar met haar poot naar buiten en heeft er duidelijk last van toch zijn wij bang om hier aan te laten opereren omdat zij hart en long problemen heeft , wij hebben bij onze andere hond ooit een bult weg laten halen op zijn rug hij was toen ongeveer 2 jaar maar hij zit nu helemaal vol is ondertussen wel 12 jaar dus laten we hier niets meer aan doen . Is er iemand die ervaring heeft met een operatie bij een probleemhond
Margriet, 2011-05-11
( +4 )

Wij zitten in het zelfde schuitje onze hond daisy is bijna acht jaar,en heeft een vet buld onder de spier aan de zijkant van haar ribben.Deze bult is in twee jaar tijd van een kippen ei tot een halve tennisbal uit gegroeit,ze word wat slomer met lopen,en hijgt wat vaker in het begin van de wandelingen.verder gaat het wel lekker met haar we zitten nu ons af te vragen na het lezen van deze berichten of we hem laten weg halen of juist laten zitten in de toekomst,de ards zeg dat het een zware operatie is en daisy weken met een drain zal lopen,we willen het beste voor de hond dat begrijp u wel.
Ilma, 2011-06-10
( +11 )

Mijn Buddy heeft een vetbult, maat tennisbal, op zijn rechter "bil". Het begon een jaar geleden, maar de laatste maanden is het ontzettend snel gegroeid. Vorige week woensdag besloot de arts er wat vocht uit te zuigen, en wel bijna 1/3 ltr. Alles goed en wel, totdat de huid scheurde, en bleek er een flinke ontsteking in te zitten. Nu is een stuk huid helemaal verdwenen. Een kuur antibiotica en komende dinsdag wordt de bult operatief verwijderd. Buddy is 12.5 jaar! Dus ik hou mijn hart vast, en ook hem tijdens het inslapen en wakker worden. Wish us luck, please.
Astrid, 2011-07-04
( 0 )

Mijn hond van 10 jaar heeft een enorme vetbult op zijn rug die in 3 maanden van niets naar een enorme bult is gegroeid. Hij heeft er last van want het zit onder zijn rug spier.A.s woensdag krijgt hij een mri en als de uitslag goed is dan volgt de operatie. Wie heeft er ervaring. Want ik zit enorm in dubio. Wil hem natuurlijk niet kwijt maar wil wel een goed resultaat,want ik heb ook gelezen dat het bij veel honden weinig uithaalt.

wie weet meer.
Ina de nooijer/sprikkelma, 2011-07-16
( +5 )

Mijn kruising Rottweiler/Border Collie van 7 jaar heeft verschillende bulten sinds het laatste jaar.
Maar de bult achterop zijn linkerbil is wel hard gegroeid, is nu formaat tennisbal en hij heeft er volgens mij niet echt veel last van.
Hij rent en speelt nog veel met zijn neefje van 6 die wij ook in huis hebben, maar ik merk wel dat als zijn neef een beetje hard tegen hem aan knalt dat hij toch sneller door die poot heen zakt en hij gaat ook niet echt graag meer op die bil zitten.
Wat is wijsheid om te doen, want het zit mij toch niet echt lekker.
Het is verder een kern gezonde hond en hij helpt zijn gehandicapte baas met allerlei dingen samen met zijn neef, alleen doet de oudste het nu een stuk minder omdat de jongste hem gewoon aan de kant beukt.(Het zijn geen offici√ęle hulp honden maar wel door mij getraind om mijn man te helpen omdat de honden het leuk vinden om dat te doen)
Marian tropper, 2011-08-01
( +8 )

Ook mijn jack russel (13 jaar) die nooit iets mankeert heeft een vetbult op de linkerbil. De dierenarts raadde een operatie vooralsnog af zolang hij er geen last van heeft. De vetbult "heeft geen voelbaar begin"en zit tussen de spieren vervlochten. Vorige week was de bult opeens gigantisch gegroeid. Is misschien naar buiten gestulpt.Mocht hij echt last krijgen dan zal er helaas toch geopereerd gaan worden,iets wat als ik het goed begrepen heb riskant en in zekere mate zinloos is omdat het weer kan aangroeien
Karin, 2011-09-03
( +5 )

Wij hebben een herdershond van bijna twaalf jaar.Zijn gisteren nog naar de dierenarts geweest ook voor een vetbult die zit bij zijn linker schouderblad tot aan de oksel hij is heel groot. een operatie zou zijn dood beteken. omdat het zo groot is kunnen zij de huid niet meer bij elkaar krijgen en de bloed kunnen ze niet stelpen. dus het is niet verstandig omdat te doen het is gelukkig niet kwaad aardig. dus die tijd die hij nog heeft gaan wij lekker nog van hem genieten.
Yolanda, 2012-01-10
( +3 )

Wij hebben een hond, 12 jaar. het is een kruising van 3/4 border collie en 1/4 bouvier.
Zij heeft al verschillende jaren vetbulten over heel haar lichaam.
Eén vetbult groeide echter behoorlijk door, deze vetbult zat in haar linker lies. Elk jaar met het krijgen van de inenting aan de dierenarts laten zien die zei zolang ze er geen last van heeft laten we het doen want de groei kan ook ineens stil komen te staan.
Vorig jaar was de omvang toch weer behoorlijk toegenomen maar opereren bleek een probleen omdat je dan een behoorlijke wond hebt in de lies en de vraag is of hij dan goed geneest omdat met elke beweging er druk op de wond komt te staan. Nu in december toch een keer extra terug geweest omdat hij blijft groeien. Dierenarts schrok van de omvang en zei dat als we niets zouden doen we over 3 maanden pas echt een groot probleem zouden hebben. De vetbult hing nu niet meer alleen onder haar buik maar groeide ook naar achter door en stak tussen haar poten uit.
Gister is ze geopereerd en is er 1 kilo en 7 ons vet weggehaald! Er zit nog een deel maar datzit vergroeid met anus/vagina en is te riskant om te verwijderen.
Ze heeft de operatie goed doorstaan en is nu aan het bijkomen van de operatie.
Voor ons was er dus geen keus en zij moest onder het mes omdat ze er anders aan dood zou gaan. Nu maar afwachten hoe ze herstelt en hopen dat de andere vetbulten zich rustig houden.
Monica, 2012-02-06
( +3 )

Onze hond (9) is geopereerd in aug 2010 aan een grote vetbult op zn rechterschouder. Verwachting was niet groot, veel vertakkingen volgens da die hij geprobeerd heeft weg te halen. Hij knapte na de operatie snel op en was gezond en fit. De bult kwam weer terug maar hij had er geen last van. Nu opeens, half jan kampt hij met hevige pijnen, eerst dachten we dat dit nav een val van de trap was maar nu vrezen we dat de vertakkingen van de bult toch weer de kop opsteken en hem belemmeren en pijn geven.
Vanmiddag wordt er een foto gemaakt.
Ik wilde graag weten hoe het met de hond van Astrid is vergaan?
Gonnie, 2012-06-07
( +12 )

Wij hebben een labrador 5 juni 2012 is bijna 8 jaar oud
hebben ze een operatie gedaan twee
vet bulten weg gehaald een grote en een kleine
onder de buik
de grote zat aan de ribben vast die moesten
ze weg snijden
maar nu krijgt hij weer een bult of dat het een bloed uit storting is
of het komt van de operatis
even af wachten dus
Pien, 2012-07-08
( +1 )

Onze hond, (kruizing fiese staby/melchelse herder) heeft nu al 4 jaar last van vet bulten.
advies van dierenarts, was niets aan laten doen. je haalt er 3 weg en er komen er 8 terug.
We hebben ze niet weg laten halen en ondertussen heeft hij echt 1 hele grote bult. heeft er geen last van ligt er ook gewoon op, het is nu een hond met zijtas. en al die andere bulten groeien niet. De hond is voor zijn leeftijd er gewoon heel best aan. na zijn laatste jaarlijkse prik wil de arts toch opereren. ik naar een andere dienrenarts, en die adviseert er niets aan te doen.
Kans dat het kwaadaardig kan worden is groot, laat je de hond opereren voor veel geld en ben je nog je beest kwijt, en wie zegt dat de hond op deze leeftijd door de narcose heen komt? kan je dan weer laten testen ..kost ook weer geld.
We hebben besloten om de natuur zijn gang te laten gaan en zolang de hond er geen last van heeft gaan we van onze hond en hij van ons genieten.
Nannou, 2012-12-22
( +26 )

Mijn hond, een huskyteefje van bijna negen, heeft een bult juist onder haar oksel... pas ontdekt.. zo n 5 cm diameter.... nu is mijn vraag.. zo n verbult.. is dat vast of los? ik bdoel.. beweegt die?
Ik ben zo ongerust..
Laura, 2013-04-24
( 0 )

MIjn hond een Fokkie van 14 jaar oud heeft een vetbult onder aan zijn wang zitten, hij heeft er schijnbaar geen last van en hij doet ook geen pijn, het is wel een beetje raar gezicht maar omdat ie zo oud is laten we hem toch maar zitten en genieten van hem zolang het nog kan
Bianca, 2013-06-30
( -2 )

Wij hebben een alaskan malemute hij is nu 10 en half jaar heeft last van artrose en een rare grote bult op zijn achterpoot het zit er nu een jaar het zit wel los.ik ga met hem naar de dokter kijken wat hij nu zegt .vorige jaar zei de dokter we kijken het even aan het is alleen iets groter geworden maar de hond heeft er geen last van dus ik hoop dat het een vetbult is.afwachten wat de dokter zegt
Chanti, 2013-08-03
( +6 )

Onze boef van 5 jaar heeft een ontstoken vetbol en er helpt geen antibioticakuur , ze bijt erin tot het bloedt wat nu ? Is er geen alternatieve behandeling mogelijk ?
Wim zijlstra, 2013-10-25
( +7 )

Ij hebben een Benner Sennen/ teefje van 10+ jaar. In vergelijking met de gemiddelde leeftijd dus een oude dame. Onze vorige was ook 10, maar met allerlei ingewikkelde kwalen een probleem Benner. Deze, Celine, is nooit ziek, één keer een hotspot. Verder wel wat vetbulten hier en daar in de nek en op de buik. Niet allarmerend. Nu een groeiende op de achterpoot ter hoogte van de knie. Dierenarts heeft een kuurtje gegeven omdat ik geen puntie en onderzoek/ narcose wilde. Na het lezen van bovenstaand artikel ben ik feitelijk gerust gesteld en weten we hoe we er mee omgaan. Onze Celine, geeftn er last van de hebben. Met har leeftijd is ze vrolijk en actief en geft niet aan pijn te hebben. Met haar leeftijd laten we het zo. Zeker willen we niet weten of het goed of kwaadaardig is. We kiezen voor haar (plezier) en niet voor de dokter. Als de bobbel niet verdwijnt met medicatie, dan gaan we verder zonder aanvullend onderzoek. Bedankt voor het artikel en uw mening !
George smithuis, 2013-12-14
( -1 )

Heb indertijd een Griffon uit een asyl genomen. Wij hebben samen een fijne tijd. Begin januari van 2013 weer terug gegaan om een jongere Griffon op te halen die 4 jaar mishandelt was.....mijn eerste hond had al last van een vetbult op zijn achterrug. De laatste weken is deze bult flink groter geworden totdat ik vanochtend terug kwam van het uitlaten. Vond wat bloedvlekken op de vloer en zag dat de vetbult iets bloederig was. Bij de tweede uitlaat ronde bleek deze bult open zijn gegaan. Heb er met theedoeken zoveel mogelijk uitgedrukt maar er zit nu een gat in zijn huid zo groot als bijv. een pink !
Heb zoeven een week_end dierenarts gesproken aan de telefoon en haar advies was om hem een T_shirt aan te trekken. Dit ivm het moeilijker maken om de wond te likken ?????
Gelukkig is de bult nu zeker 70% kleiner, maar wat te doen met de open huid.......?
Vlgs mij had de dierenarts mij moeten uitnodigen om een passende en tevreden oplossing toe te passen
G.hofman, 2013-12-15
( -1 )

Onze Beagle is eind september geopereerd .Ze had een verschrikkelijke grote vetbult op haar bil.Zo groot dat die verwijderd moest worden.Nu, begin december zit er alweer op ongeveer dezelfde plek een bult.Wij weer een punctie laten doen en inderdaad het is weer een vetbult.We vinden zelf dat het snel groeit.Onze hond is pas 9 jaar.Is het raar dat we denken, dat de dierenarts bij de operatie misschien te weinig heeft weggehaald, omdat het ong.weer zit, waar de vorige heeft gezeten.Wie heeft hierop een antwoord.
Hennie, 2013-12-26
( +2 )

Ik heb ook hond en heb ook vetlbult weg laten halen bij been achter en gaat heel goed ehij is 10 jaar oud ik heb beagle en nu heb kleine vetbult op kop >.< morgen moet bij dierenart zijn voor hechting weg halen gaat lekker hij is nu twee keer operatie gehad een onder kin grote bult en nu bij beentje en u heb kleine op kop zitten ik laat morgen gelijke zien voor dat grote ga worden ben er nie blij mee het is voor mij eerste keer dat ik hond heb lieve beagle

gr hennie en pootje beagle pasja
Hennie, 2013-12-27
( +3 )

Hallo ik heb vraag mij hond heb opartie gehad en vandaag hechting er uit gehaalt en heb nu rode plek op hechting gezetten heb en loop elke keer krabbeb heb iemand iedea wat ik kan doen zo rode plek weg is waar hechting in heb gezeten weg ga zo hij nie meer kan krabben
Joke, 2014-12-13
( 0 )

Mijn hond heeft er ook last van alleen zij krijgt het overal het is nu allemaal nog zacht maar ! als ik de verhalen van jullie lees is het wel vreemd ik bedoel vroeger kwam het lang zo veel niet voor als nu en toen aten ze met de pot mee '
nu eten ze zich zelf alleen maar op het maakt niet uit hoe duur je voer is ze krijgen het toch wel
Joke, 2015-02-09
( 0 )

mijn duitseherder van 4jaar heeft ook over haar hele huid talgbulten nu is er weer een spontaan opengesprongen en bloed da gebeld heb gelukkig nog vetaderm dus dat op de wond smeren en volgende week een bioptie laten doen word er zo moedeloos van
Fientje, 2015-02-22
( 0 )

ik heb een jackie van 14 die heel veel grote vet bulten krijgt heb al 2 keer bio. laten doen maar het word steeds erger vrijdag was hij heel ziek nu gaat het weer ik ben bang dat het toch kwaadaardig is.de d arts zei vetbulten hij krijgt er steeds meer en worden steeds groter zielig hoor wat kunnen we nog doen behalve goed zijn. : help
Sippy, 2017-11-22
( 0 )

Ik had tot maandag
een jack russel terrier
Had een grote bult op de zijkant van zijn lijfje

Ben ermee naar de dierenarts gegaan

In eerste instantie na punctie zei ze dat het vet was

Het was een grote bult en zeer hard
Niet beweeglijk

Maandag heb ik hem naar de dierenarts gebracht voor ingreep

Ik kreeg tijdens de ingreep telefoontje
dat onder de bult een bloederige supstantie zat, zwart bruin in de diepte vergroeit met

spieren en bloedvaten

Ze raadde me aan te eutaniseren,
omdat het een zware ingreep zou worden

wie heeft dit eerder meegemaakt.

Achteraf heb ik zon spijt hiervan.

Heb ik hier goed aan gedaan
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl