X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Herdershonden en veedrijvers

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Lilicat Lilicat Auteur op infoyo sinds
24 Juli 2009


Bekijk het profiel van Lilicat
Datum: 27-09-2011
Auteur: Lilicat
Er bestaan veel soorten herdershonden, aangepast aan hun omgeving, want de omgeving bepaalt hun bouw en werkwijze. Hun oorspronkelijk gedrag stamt af van het jachtgedrag van wolven op grootwild. Door fokselectie heeft de mens de aanleg van herdershonden aan zijn behoeften aangepast. Hierbij onderdrukt men de laatste stap van het jagen, namelijk het doden. Deze beslissing ligt bij de mens.

Oorsprong

Herdershonden jagen wel degelijk, maar doen dit niet als ze een nauwe band hebben met hun eigenaar en voldoende uitdaging krijgen zodat een weinig kansrijke jacht oninteressant lijkt. De schapen en runderen die gehoed worden zijn voor de hond een potentiŽle prooi en daarom juist interessant voor de hoed of drijfhond.


Schaapshonden van de vruchtbare laaglanden

Schaapshonden hebben 24 uur per dag grote kuddes te hoeden. Hun taak bestaat erin de schapen door straten en woongebieden naar de weidegrond te drijven en onderweg mogen ze geen bebouwd land betreden of kaalvreten. In moeilijke tijden worden ze ook ingezet om de schapen en herders te beschermen tegen roofovervallen.

De eisen die gesteld worden zijn werkwilligheid, intelligentie en zelfstandig kunnen werken. Daarnaast moeten ze blind gehoorzamen en de herder en zijn kudde ten allen tijde verdedigen. Schaapshonden beschermen dus hun territorium, gezin en jachtgebied. Door al deze eigenschappen zijn het veelzijdige diensthonden geworden.


Heidehonden

Heidehonden werken in droge, steppeachtige schrale gebieden die dunbevolkt zijn. Door hun borstelachtige vacht zijn ze beschermd tegen doornen en zandstormen. De schapen bewegen zich vrij over de weiden om zich vol te eten. Hun belangrijkste taak is het samendrijven van de schapen.

Deze honden zijn levendig, opgewekt, intelligent en houden van werken. Typische heidehonden zijn de Schapendoes en de Polski Owczarec Nizinny.

Berghonden

Kuddebewakers zijn de verdedigers van de schapen en geiten. Ze zijn krachtig gebouwd en zijn zeer beschermend. Ze beschermen de landbouwers en hun kuddes tegen de natuurlijke vijanden. Dit zijn vaak wolven of grote roofdieren. Hierdoor moeten ze zwaar gebouwd zijn en vaak zijn ze wollig en wit van vacht daar ze zich moeten kunnen mengen tussen de schapen en geiten. Ze hebben kracht en snelheid nodig om hun taak goed te kunnen uitvoeren. Ook vandaag de dag zijn het nog zeer goede bewakers van het gezin. Voorbeelden van deze honden zijn de Pyreneese Berghond, de Kuvasz en de Komondor.


Veedrijvers

Veedrijvers dreven de kuddes van de weidegrond over lange afstanden naar de veemarkten in de steden. Voor deze taak moeten de honden energiek, zelfbewust en vasthoudend zijn met een groot uithoudingsvermogen. Ze moeten snel en zelfstandig kunnen beslissen. De bescherming van de kuddes is voor de boeren en herders noodzakelijk. Typische veedrijvers zijn de Welsh Corgi Australian Cattle Dog en de Bouvier, maar ook de Zwitserse Sennenhonden en de Rotweiller. (Kršmer, 2009)

Karakter en gedrag

Deze honden zijn actief en hebben veel energie, behalve de bewakers. Ze zijn sterk gebonden aan hun eigen mensen en dieren. Soms zijn ze nerveus, vnl. de herdershonden. Ze zijn waaks, verdedigers, zelfstandig en onafhankelijk (veedrijvers en bewakers). Ze kunnen vaak ook vreemde voorwerpen, mensen en dieren achterna zitten en ze hebben een groot doorzettingsvermogen.

Herdershonden en veedrijvers ontwikkelen gemakkelijk probleemgedrag als de eigenaar geen rekening houdt met hun aanleg voor bepaald gedrag. Zo zullen de Australian Cattle Dog en Australian Shepherd in broekspijpen, hielen en hakken proberen te bijten. De Border Collie zal eerder fixeren, terwijl de Duitse Herder een sterke aanleg heeft voor het verdedigen van zijn territorium.

Angstagressie

Angstagressie vindt plaats wanneer de hond een situatie als bedreigend ervaart. Niet elk angstig gedrag dat een hond vertoont is abnormaal. De hond vertoont angstig gedrag door zijn lichaamstaal of door sympathische stimulatie (hartslag stijgt). Vroege traumatische ervaringen of tekort aan interacties in de jeugd kunnen leiden tot angstreacties. Honden kunnen blijven staan, vluchten of vechten wanneer ze met angst geconfronteerd worden. Bij angstreacties kan de hartslag en ademhaling versnellen, pupillen dilateren en ze ervaren een lagere pijngevoeligheid.

Het geslacht heeft geen invloed op angstagressie. Deze agressie komt wel meer voor bij Duitse Herders en kan op elke leeftijd optreden. Toch komt het meestal voor bij puppies op het einde van de socialisatie (12 weken) en opnieuw op de leeftijd van 6-9 maanden.

Agressie (grommen, lip optrekken, blaffen, snappen en bijten) gaat samen met angstsignalen van het lichaam (hoofd laag, achteruit gaan, oren naar achteren, lage staart, likken van de lippen,Ö). Deze lichaamstaal kan veranderen als de hond leert dat agressief gedrag effectief is.

De hond kan angstagressie ontwikkelen als hij ooit gekwetst is geraakt in een bepaalde situatie vb. gebeten door een andere hond. Deze agressie kan zich zowel richten naar bekenden, vreemden en honden. Het gedrag kan uitgelokt worden als de hond geen uitweg vindt en zal zo vaker plaatsvinden aan de lijn als los. Beweging, snelle toenadering of het proberen aanraken van de hond kan agressief gedrag uitlokken. De reactie van de eigenaar zoals praten, aaien of straffen kan de reactie van de hond beÔnvloeden.

Oplossing

Men kan de hond leren om in bepaalde situatie honden en/of mensen te tolereren, desnoods van op een veilige afstand of plaats zoals een bench. Het gebruik van een Gentle Leader kan zorgen voor meer controle. Men kan de hond beter niet fysiek straffen, maar men kan wel de situaties vermijden die het gedrag uitlokken. Een muilkorf kan in extreme gevallen een handig hulpmiddel zijn.
Het is belangrijk dat er een goede relatie is tussen baas en hond. Als de hond commandoís kent, kan de eigenaar de hond gemakkelijker onder controle houden. De hond wordt geleerd dat hij een beloning krijgt als hij rustig blijft.

Via counterconditionering kan men de hond leren om te zitten en te relaxeren op commando. Zo kan men de hond geleidelijk aan laten wennen aan de situaties die vroeger agressief gedrag uitlokten.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl