X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Eerste kennismaking hond met een baby

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van dandoo dandoo Auteur op infoyo sinds
31 Oktober 2008


Bekijk het profiel van dandoo
Datum: 01-11-2008
Auteur: Dandoo
De geboorte van een bay in een gezin is een blijde gebeurtenis. Alle aandacht gaat uit naar het nieuwe gezinslid. Wij mensen verwachten dat een aanwezig huishond de baby meteen accepteerd en met zijn leven gaat dienen en beschermen. Voor een hond is dat niet vanzelfsprekend. Dat leidt soms tot vervelende situaties die soms erg enstig kunnen zijn. In bijna alle gevallen is dit te voorkomen als het op een goede manier aangepakt wordt.

De wereld van de hond

Een hond is een roedeldier die het prima met de mens kan vinden. Het is één van de meest succesvolle diersoorten dankzij de mens. Wij mensen hebben wel vaak de neiging om allerlei menselijke karaktertrekken toe te kennen aan de hond (of enig ander huisdier). We praten tegen ze, terwijl het dier alleen maar "bla-bla-bla" verstaat. We beseffen vaak onvoldoende dat de hond zijn motivatie haalt uit het feit dat hij niet graag alleen is en dat de mens zijn voedselbron is. Dat verklaart waarom het dier aardig is tegen ons. En toch blijft het een dier met eigen regels en wetten. De hond zal altijd honds tegen ons doen en niet menselijk.

Een hond leeft in een strakke rangorde. Als de rangorde juist is, staan alle mensen boven de hond. Die rangorde heeft de hond nodig opdat het dier rust heeft. Als de hond de baas is - en dat zie ik vaak genoeg - dan kloppen de verhoudingen niet en dat zal altijd leiden tot agressie. Als de hond dan iets moet doen wat hem niet zint, dan is dat een aanval op zijn gezag. En dat zal de hond niet zomaar pikken. Dit principe zorgt voor de meeste problemen tussen een kind en een hond.

Een kind is een puppie

Een hond zal een kind zien als een puppie. Een erg dom puppie, daar een mensenkind geen honds begrijpt. Honden die kinderen gewend zijn, weten dat tot op zekere hoogte. Komt de hond in de verdrukking, dan zal die proberen te communiceren met het kind. Leren wij - mensen dus - het kind niet om dit te interpreteren, of beschermen we de hond niet tegen de grillen van een mensenkind, dan zal de hond op zijn manier een correctie uitdelen. Dit is ongewenst om meerdere redenen. Dikwijls zal een kind huilend weglopen. Weglopen zal de hond zien als een overwinning en kan dan proberen een plaatsje te stijgen in rang. Ook het vallen van een kind na een duwtje is een kleine overwinning. Dat we de hond daarna proberen te straffen leidt meer tot frustratie, dan dat het helpt. Als de hond op een gegeven moment alleen is met het kind, dan kan het verhaal gaan halen, met alle gevolgen van dien. Beter is het om ten aller tijde dit soort confrontaties te voorkomen, totdat het kind oud genoeg is om de hond op zijn plaats te zetten. Het beste is om een plek aan te wijzen voor de hond waar het kan schuilen voor het onbeholpen en vaak pijnlijk gedrag van een kind. En om het kind niet alleen te laten met de hond. Vergeet daarbij niet dat vanuit het standpunt van de hond het kind vaak de agressor is.

De roedel wordt groter

Elke (normale) hond zal uitbreiding verwelkomen. Als de hond op de juiste plaats zit, dan vindt die het prima dat er een kleintje bij komt. Voor een hond is het niet ongewoon dat het alpha-paartje uitbreiding krijgt. Vaak beseft de hond prima dat een vrouw zwanger is en zal zelfs extra opletten bij het uitlaten. Vaak kennen honden al kleine kinderen van anderen en ook dat is vaak prima. Let er op dat de uitbreiding van de eigen roedel voor een hond echt anders is dan bezoek. Een hond heeft er besef van dat bezoek weer weg gaat. Die is dus geen concurent voor aandacht en eten. De uitbreiding van de eigen roedel is dat vaak wel. Bezoek slaat de hond vaak over. De kraamhulp wil de hond het liefst overal weghouden wegens de haren. Iedereen krijgt de hele dag eten en de hond krijgt nu opeens later eten door alle drukte. Ook wordt er minder gespeeld en de aandacht is een stuk minder. Opeens zijn de regels strenger door het moeten meelopen naast een wandelwagen en moet de hond de hele dag in zijn mand. Aan rustig slapen komt hij niet toe als de baby veel huilt. En ook 's nachts is er steeds reuring door het voeren van de baby. Zijn nachtrust leidt er danig onder. Kortom, de wereld die de hond kende bestaat niet meer. Voor hem zijn alle omstandigheden en verhoudingen nu opeens anders geworden. Een hond begrijpt echter heel goed wat de oorzaak is. De kleine pup. Indien de voorbereiding, introductie en begeleiding niet serieus gedaan wordt, dan kan dit leiden tot concurentiegedrag. Die kan weer uitmonden in een echte strijd. Voor de hond is immers zijn plek in het geding.

Een goede aanpak voorkomt een hoop leed

Hoewel er geen magische formule is, zal deze aanpak in de meeste gevallen werken. In feite is het erg simpel. Een goede voorbereiding zorgt er voor dat de hond qua gewoonte en gedrag al klaar is voor de nieuwe situatie. Een juiste introductie zal enige vraag wanneer het bezoek weer weg gaat beantwoorden. En als laatste geldt natuurlijk altijd dat de hond een onderdeel uitmaakt van het gezin en dus ook een deel van de aandacht nodig heeft.

Als voorbereiding kun je al tijdens de zwangerschap de regels aanscherpen. Vooral het goed naast lopen is erg belangrijk. Zorg er voor dat als de box op de plaats van de mand moet, dat de hond een goed alternatief heeft. Leer hem eerst dat hij ergens anders moet liggen, voordat de box geplaatst wordt. Plaats de box wel op tijd, opdat de hond kan wennen aan het object. De kinderwagen ziet de hond ook vaak als groot vreemd object, waar die het beste even aan kan wennen. Knuffel met de hond op of naast de buik (van de vrouw). De hond zal op een gegeven moment met grote ogen je aankijken als het beseft dat het vrouwtje zwanger is. De hond doet dit, omdat het bang is. Zwangere dieren kunnen agressief zijn en een geruststelling doet dan wonderen. Daarmee is de eerste stap in een snelle acceptatie gemaakt. Er zijn honden die vervolgens graag met de kop op de buik willen liggen. Dat kan geen kwaad en is zelfs goed voor de toekomstige band tussen kind en dier.

Een hond hoeft niet bij de bevalling te zijn. Wel is het belangrijk dat ze zelf kennis maken. Het beste is als dat gebeurt zo snel mogelijk na de bevalling op het kraambed. Als de hond dit niet wilt, dan is dat ook goed. Het gaat om het besef dat er uitbreiding is. En dat weet de hond dan. Let er wel op dat als een hond nooit de trap op mag, dat dit eerst voorbereid moet worden. Dat gaat natuurlijk niet als je dit niet wilt, of het een ziekenhuisbevalling betreft. Ga dan met de baby om een rustig moment naar beneden en ga op een niet te hoge stoel zitten. Je hoeft niets te doen, want de hond zal zelf komen kijken. Breng nooit het kind naar de hond, want dan biedt het aan alsof het een speeltje of voer is. De hond zal in verwarring raken daarvan en niet weten wat het er mee moet. De hond zal de baby willen likken. Dat is erg belangrijk. Daarmee bevestigd het een band en het geldt als verzorging en het uitwisselen van geur. Beide is goed en absoluut niet schadelijk voor het kind. Die wordt daar op zich niet ziek van. Aai de hond en het kind om de geur goed te vermengen met elkaar. Over het algemeen is dit voldoende. Er zijn echter ook honden die toch grommen oid. Dit is uitzonderlijk en kan voortkomen uit onzekerheid. Een verbale berisping zou hier voldoende moeten zijn. Als dat niet zo is, heb je een ander gedragsprobleem.

Het leven gaat verder als roedel+1. Zorg er voor dat het bezoek de hond ook de normale aandacht geeft, zoals de hond dat gewend is. Laat je niet overbluffen door het bezoek, daar die jouw met een probleem opzadelen als je niet oppast. Het zelf erbij betrekken van de hond is vaak voldoende als je dit merkt. Het werkt erg goed om het bezoek een brokje te laten geven. De hond zal de situatie dan makkelijker als leuk ervaren. Denk er aan dat een kraamhulp niet mag bepalen wat er met de hond gebeurt. De ouders zijn de alfa en de hond ziet vaak de onzekerheid die een nieuw kind met zich mee brengt. Leg tenslotte het kind nooit in de mand en laat de hond nooit in de box. Beide hebben hun eigen plaats. De hond zal dat prima begrijpen. Nu alleen dat domme puppie nog.

Reacties op dit artikel
Tilo, 2008-11-01
( 0 )

Interessant verhaal
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl