X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


het energiesysteem op aarde

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van bjakke bjakke Auteur op infoyo sinds
07 December 2009


Bekijk het profiel van bjakke
Datum: 08-12-2009
Auteur: Bjakke
Het leven op aarde is maar mogelijk dank zij de energie van de zon. Elke seconde wordt 600 miljoen ton waterstof omgezet via kernfusie tot helium. Hierbij komt erg veel energie vrij.

De energie komt vrij onder de vorm van elektromagnetische straling. Het totale stralingsvermogen bedraagt 4.10^26 W waarvan slechts 2 miljardste door de aarde wordt opgevangen. De zonneconstante, de energie die toekomt aan de buitenkant van de atmosfeer, bedraagt 8,1 J/cm/min. Die constante schommelt wel wat met de zonnevlekkencyclus (11jarige cyclus). Van deze energie gaat 49 % verloren; een deel wordt geabsorbeerd door de atmosfeer 14% en een deel wordt gereflecteerd 7% door de atmosfeer, 24% door de wolken en 4% door de aarde zelf. De andere helft 51% 10^18 kWh komt op de aarde terecht, hetzij als indirect (diffuus licht), via de wolken 11% en via de atmosfeer 14% . Deze cijfers schommelen sterk volgens de plaats op aarde, volgens het weer, en volgens dag/nacht ritme. De belangrijkste hoeveelheid energie komt van het zichtbare licht, golflengte +- 400-750 nm. De zon straalt ook ultraviolet licht en infrarood licht uit. Maar een groot deel wordt door de ozonlaag tegengehouden. Als de ozonlaag aangetast wordt door oa CFKs, zal meer UV-straling de aarde bereiken, dit brengt meer huidkankergevallen met zich mee. De meeste energie die de aarde ontvangt 89% wordt terug uitgestraald als infraroodstraling. Als het co2 gehalte van de atmosfeer stijgt, zal meer IR-straling tegengehouden worden. Co2 is als n van de broeikasgassen mee verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. De polen smelten dan af en het zeeniveau zal stijgen.
Slechts 11% van de stralingsenergie wordt gebruikt door het systeem, namelijk voor het opwarmen, voor de verdamping van water, en maar 1% voor fotosynthese.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl