X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Plastic soep

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Tries Tries Auteur op infoyo sinds
13 Januari 2010


Bekijk het profiel van Tries
Datum: 06-04-2010
Auteur: Tries
In de oceaan heeft zich in de loop der jaren 2 enorme plastic afvalbergen opgehoopt. Hoe komt al het plastic daar terecht en wat voor gevolgen heeft dit?

Algemeen

In de Stille Oceaan drijft een tapijt van plastic met een oppervlakte tweemaal zo groot als de Verenigde Staten. Via vissen kan het toxische plastic in onze voedselketen terecht komen. Maar het ruimen van de afvalberg is geen makkelijk klusje.

Ver van veelbevaarde scheepvaartroutes drijven twee storten in de Stille Oceaan, die samen tot 100 miljoen ton afval zouden bevatten. Wetenschappers zijn al langer op de hoogte van het bestaan van de vuilnisbelten, die in 1997 toevallig ontdekt werden, maar sindsdien erg in omvang toenamen. Het afval lokaliseert zich in de bovenste 30 meter van het oceaanwater en bestaat voornamelijk uit kleine plastic deeltjes. Het komt in zee terecht via schepen of via mensen die het achterlaten aan de kust. Het probleem is dat plastic niet vergaat. Het breekt af in miniscule stukjes, die onderdeel van het water gaan uitmaken. Omdat andere materialen en luchtbelletjes aan het afval gaan kleven, zakt het plastic tot onder het oceaanoppervlak. Op satellietbeelden is al het plastic dus amper te zien. Maar inmiddels is de plasticconcentratie in het zeewater al groter dan die van eencelligen, een belangrijke bron van leven in de oceaan.

Drijvende eilanden

Drijvende eilanden De drijvende afvaleilanden bestaan uit groteenorme hoeveelheden plastic die door de verschillende zeestromingen op bepaalde plekken bijeen zijn gedreven. Op de oppervlakte kan je de plastic niet goed zien, maar daaronder drijven hele kleine plastic deeltjes. Het zijn dus geen hele flessen die je ziet drijven. Net als andere gebieden met grote concentraties zeeafval, zijn de afvaleilanden in de afgelopen jaren ontstaan door steeds verder toenemende hoeveelheden zeevervuiling en afval dat van het vaste land afwaait. Afval dat in zee drijft wordt door zeestromingen meegevoerd, en blijft vaak achter op een plek waar meerdere stromingen elkaar kruisen. De drijvende plastic deeltjes lijken sterk op plankton en worden opgegeten door vogels, vissen en andere zeedieren. Zo komen ze terecht in de voedselketen met alle mogelijk schadelijke gevolgen voor mens en milieu.

Het bekendste afvaleiland beslaat een groot en relatief stabiel gebied in het noorden van de Grote Oceaan. De maalstroom hier trekt afval aan van zowel de kust van Noord-Amerika als van Japan.

De grootte van het gebied wordt geschat op 700.000 tot meer dan 15 miljoen vierkante kilometer, (0.41 tot 8.1 procent van het oppervlak van de Grote Oceaan). Het gaat mogelijk om meer dan 100 miljoen ton aan afval. Ook in de vijf maalstromen van de andere grote oceanen drijven naar alle waarschijnlijkheid vergelijkbare hoeveelheden plastic afval.

Reacties op dit artikel
Sadri, 2012-10-26
( 0 )

Ton, 2013-01-14
( 0 )

Wat een ramp; mensen zorg dat je altijd dezelfde tas meeneemt naar de supermarkt; en koop geen platic flessen; of gebruik het dan wanneer het leeg is om altijd weer bij te vullen met kraanwater; want kraanwater in Nederland is misschien zelfs nog beter dan het water wat in die fles zelf zat; DENK AAN HET MILIEU; WE HEBBEN MAAR 1 AARDE!!!
Tmaster
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl