X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Duurzame energie. En dan?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+7
  Goed artikel ( +7 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van mrooy mrooy Auteur op infoyo sinds
14 Augustus 2008


Bekijk het profiel van mrooy
Datum: 25-08-2008
Auteur: Mrooy
Duurzmame energie is op het moment een hot item. De olie raakt op, alles moet zuiniger en er wordt druk gezocht naar alternatieve energiebronnen. Er is alleen nog geen ťchte oplossing. Veel ideeŽn, maar aan al deze opties zitten nog te veel nadelen. Hier volgen de meest kansrijke opties.

Kernenergie

Kernenergie heeft op het moment al een aandeel in de wereldwijde energievoorziening van 17%. De centrales worden steeds efficiŽnter, veiliger, leveren een verwaarloosbare bijdrage aan het broeikaseffect en zijn ook nog eens relatief goedkoop. Genoeg voordelen zou je zeggen, maar er zijn echter ook twee nadelen. Er blijft namelijk hoogradioactief afval over, wat een vervaltijd heeft van tientallen jaren. Een ander nadeel is de verspreiding van nucleaire kennis, wat voor oorlogsdoelen gebruikt kan worden. 

Kernfusie

Dit lijkt dť oplossing voor de uitputtende olievoorraden. Bij kernfusie zijn er genoeg goedkope brandstoffen voorradig, het is veilig en relatief milievriendelijk. Er is alleen ťťn probleem: de technologie is nog niet voldoende ontwikkeld voor de ultrahoge temperaturen. Kernfusie speelt zich af bij temperaturen van honderden miljoenen graden. Er is geen enkel materiaal dat we kennen die deze temperaturen aankunnen. Er zijn proeven geweest om het uiterst hete plasma met een magnetisch veld bij elkaar te houden, maar de techniek is niet voldoende ontwikkeld. Naar verwachting kunnen de eerste grote proeven met kernfusie pas over 30-35 jaar plaatsvinden.

Waterstof

Voor velen is transport op waterstof het ideale toekomstbeeld. Bij de verbranding komt slechts water vrij. Hier is het probleem dan ook niet de afvalstoffen, maar de manier waarop het geproduceerd wordt. Bij de productie wordt vaak aardgas gebruikt, waardoor er alsnog CO2 vrijkomt. Het streven is dus om waterstof op duurzame wijze te produceren, en om het rendement te verhogen.

Zonnewarmte

Bij zonnewarmte wordt gebruik gemaakt van de warmte van de zonnestraling. Dit is dus anders dan elektriciteit opwekken met zonnepanelen. Er zijn inmiddels plannen om met grote opstellingen zonlicht te bundelen met behulp van spiegels, en zo een vloeibaar medium op te warmen dat zijn warmte doorgeeft aan stoomcircuits. Hiermee kunnen dan weer turbines worden aangedreven.
Verder wordt er geŽxperimenteerd met kunstmatige luchtstromen die door hoge zonneschoorstenen turbines aandrijven.

Biomassa

Bij biomassa worden gewassen speciaal gekweekt voor energielevering. Doordat planten CO2 opnemen en dit bij de verbranding ervan weer vrijkomt is dit een klimaatneutrale energiebron. In 2010 moet 5,75% van de brandstoffen in het verkeer vervangen zijn door biobrandstoffen. De nieuwste technologiŽn zetten afval van huishoudens en fabrieken om in energie, brandstoffen en chemicaliŽn, dit is 2e generatie biomassaconversie.

Windenergie

Windenergie kan op dit moment als enige de economische strijd aan met de fossiele brandstoffen. Wil het een groot aandeel krijgen in de energielevering dan zullen er wel grote windmolens (met een diameter van 120 m) gebouwd moeten worden. Daarom zijn er grootse plannen om windmolenparken op zee te bouwen, die flinke energiehoeveelheden kunnen opwekken. Windmolenparken zouden tientallen kolen- of kerncentrales kunnen vervangen.


Reacties op dit artikel
Pippo, 2011-04-29
( -2 )

Stome site
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl