X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Heumense Schans, lekker wandelen in de omgeving van Nijmegen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van juleke juleke Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2009


Bekijk het profiel van juleke
Datum: 24-02-2009
Auteur: Juleke
Wil je er een keer lekker uit? Ga dan wandelen op de Heumense Schans in Mook. Dit is een onderdeel van de Mookerheide. Alle ingrediŽnten van een dagje uitwaaien zijn aanwezig: Bos, heide en natuurlijk een plek om even uit te puffen na een stevige wandeling.

Een historisch Verdedigingswerk

De Heumense Schans is een verdedigingswerk op de stuwwal tussen Nijmegen en Mook. De schans heeft de opmerkelijke vorm van een vijfpotige ster.  Meestal had een schans vier, zes of acht poten. Deze schansen waren makkelijker te verdedigen. In de geschiedenis van de vestingbouw geldt deze 'sterreschans' als een bijzonderheid.

Vermoedelijk zijn de Heumense Schans en de zuidelijker gelegen Mookerschans in de tweede helft van de 17e eeuw aangelegd, toen ons land onder stadhouder Willem III een turbulente tijd doormaakte. Ze hebben dus niets te maken met de bekende slag op de Mookerheide uit 1574. Mogelijk hoorden ze bij een of meer verdedigingslinies, die ter beveiliging van militaire kampementen waren opgeworpen in het open veld. Vanaf de hooggelegen schansen had met destijds een vrij uitzicht op het maasdal. Of ze werkelijk dienst hebben gedaan, is niet bekend. De Heumense Schans werd uiteindelijk rijksmonument.

De heide

De heide rondom de Heumense Schans is een van de weinige restanten van de uitgestrekte Mookerheide die vroeger een groot deel van de stuwwal bedekte. De overgebleven heidevelden zijn klein en van elkaar geÔsoleerd. Bovendien dreigen struiken, grassen en bomen de nog aanwezige heide te verdringen. Dat is nadelig voor de planten en dieren die thuishoren op de heide. Vooral de kwetsbare soorten als de zanghagedis, hazelworm en de gladde slang en de blauwvleugelsprinkhaan gaan achteruit door het verdwijnen van hun leefgebied.

In de komende jaren voert Natuurmonumenten daarom in samenwerking met de andere terreineigenaren op de stuwwal een heideherstelproject uit. Heidevelden worden vergroot, bosranden uitgedund en tussen de gebieden worden verbindingszones aangelegd. Via brede zandstroken en open plekken in het bos kunnen de typische heidebewoners zich dan van het ene naar het andere heideveld verplaatsen. 

Wallen en grachten

De schans bestaat uit wallen en (droge) grachten. Deze zijn nog steeds in het terrein herkenbaar. De aarden wallen waren bekleed met plaggen voor meer stevigheid. Aan de buitenzijde van de wallen lag een mansdiepe, droge gracht. Ook aan de binnenzijde was een ondiepe gracht gegraven, zodat met beter beschermd was achter de lage wallen.

Bos en heide

Ooit lag er een groot oerbos op de stuwwal, maar al in de middeleeuwen was dit door houtkap en roofbouw verdwenen. Lange tijd bestond het gebied uit uitgestrekte heidevelden, totdat in de 19e eeuw de woeste gronden werden ontgonnen en omgezet in productiebos. Van de oorspronkelijke Mookerheide bleven een klein deel ten zuidoosten van Mook en enkele verspreid liggende heidegebiedjes over.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl