X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De mammoet

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( -3 )
RSS van Berto Berto Auteur op infoyo sinds
18 November 2009


Bekijk het profiel van Berto
Datum: 25-01-2011
Auteur: Berto
De mammoeten zoals we die van het vak†geschiedenis kennen zijn wel degelijk olifantachtigen en zijn helaas allang uitgestorven. Het waren zeer imposante dieren maar de meeste mammoeten waren niet groter dan de huidige olifant, alleen hadden ze wel†enorm grote†slagtanden van soms wel 4 meter lang (stieren).

De mammoet in beeld

De mammoet in beeld Er liepen vroeger 6 soorten mammoeten rond namelijk de zuidelijke mammoet en de steppemammoet (allebei Europa), de wolharige mammoet (Noord-Europa, Noord-Amerika en AziŽ), de Keizersmammoet (Noord-Amerika), de Amerikaanse mammoet (Noord- en Midden Amerika) en de wolharige mammoet die rondliep in Noord Europa, Noord-Amerika en AziŽ. De wolharige mammoet is de bekendste en leefde vanaf ongeveer 600000 jaar geleden. De mammoet heeft zich ongeveer 4,8 miljoen jaar geleden afgesplitst van de voorouders van de Aziatische olifant. Deze periode heet het Piloceen.
De mammoet dankt zijn naam aan `Mammut` wat bijna 30 miljoen jaar geleden een andere uitgestorven olifantachtige was.  
Er wordt al eeuwenlang her en der in de wereld fossiel ivoor gevonden of goed bewaarde mammoetlichamen die danzij de permafrost goed bewaard zijn gebleven zoals bijvoorbeeld in SiberiŽ. In 1901 is hier een volledig gaaf exemplaar naar boven gehaald.
De mammoeten hadden als leefgebieden de toendra- en permafrostgebieden en konden overleven dankzij een dichte en isolerende laag. In de koude gebieden groeide toen wel gras. Hier at de mammoet dagelijks 180 kilo van.
5000 jaar terug is het klimaat ineens veranderd wat toen zorgde voor het uitsterven van de mammoet. De graslanden werden steeds zeldzamer. Dit veranderende weer trad al langzaam op vanaf zoīn 14000 jaar geleden. Toen gingen de overgebleven mammoeten naar Noord-SiberiŽ totdat er daar ook geen eten meer kon worden gevonden.
De meest recente populatie dwergmammoeten zijn gevonden op het Russische eiland Wrangel (in de Noordelijke IJszee ten noorden van Tsjoekotka en zijn ongeveer 5000 jaar geleden uitgestorven.
De mammoet is dus niet uitgestorven omdat er een inslag van een object zou zijn geweest zoals vroeger altijd werd aangenomen. Uit onderzoek is gebleken dat de flora en fauna waar de mammoet zo afhankelijk van was langzaamaan steeds minder werd. Ten tijde van het uitsterven van de mammoet kwamen er steeds meer bossen en dus van houtskool in de bodem. Er kwamen ineens ook meer bosbranden dus er kan wel worden gesteld dat toen de mammoet verdween er milieuveranderingen plaats gingen vinden.
De wolharige mammoet heeft bijvoorbeeld 14000 jaar geleden nog in Groot-BrittanniŽ rondgelopen maar deze was na verloop van tijd ten dode opgeschreven omdat de almaar oprukkende bossen het graslandschap steeds meer inpalmden. 8000 jaar geleden stierf ook hier de mammoet uit (einde laatste ijstijd), maar dat was ver nadat zijn soortgenoten uit Noord-West Europa hier ook uitstierven (19000 tot 21000 jaar geleden).
De laatste mammoeten in Europa en SiberiŽ leefden vermoedelijk tussen mensen en dit is ze mede fataal geworden al twijfelen sommige wetenschappers hier wel aan.

Reacties op dit artikel
Jan van der dommen , 2011-03-05
( -3 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl