X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Niet menselijke organisatie modellen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 12-01-2009
Auteur: Normyo
De mens heeft in de loop der eeuwen flink wat organisatie modellen bedacht. Van het eenvoudige model van meester gezel tot en met de complexe organisatie van het conglomeraat. Maar mensen zijn niet de enige die organisaties creŽren.

Dierlijke organisatie modellen

De meeste organisaties van primaten, kennen een vergelijkbare structuur als kleine organisaties bij mensen. Er is een baas, met daar omheen een aantal vrienden. Rond dit centrale groepje leven dan nog een aantal andere leden, die allemaal hoger of lager zijn dan elkaar. Deze hiŽrarchische structuur heeft vooral te maken met de manier waarop voeding wordt verdeeld en wie het recht heeft om zich voort te planten. Met bescherming van de soort heeft het vaak niets te maken, omdat vluchten voor de meeste primaten de beste oplossing is.

Overigens kennen de primaten ook solitaire soorten, zoals bijvoorbeeld de orang oetan.

Naast de primaten kennen we ook de sociale structuren van de katachtigen. Het vreemde is dat de meeste katachtigen solitair zijn. Eigenlijk zijn alleen leeuwen sociaal. Bij de leeuwen lijkt de leeuw de baas te zijn, maar in werkelijkheid wordt hij door de leeuwinnen gedoogd, omdat hij voor de het voortbestaan van de soort nodig is. Daarom mag hij waarschijnlijk ook de beste stukken voedsel eten. Dus niet omdat hij de koning van de jungle of de savanne is, zoals mensen wel denken. Maar omdat de koningin hem nodig heeft.

Insecten organisatie modellen

De voor mensen vreemdste organisatie modellen vindt je in de insecten wereld. Mieren nesten en bijenvolken leven rond een koningin. De koningin is echter niet de baas, dat is het instinct van de soort. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit, dat als de koningin een nakomeling heeft gecreŽerd, dat deze met speciale voeding tot koningin wordt gekweekt. Als ze eenmaal volgroeid is verlaat ze het nest, soms met het meenemen van een deel van het nest. Maar het komt ook voor, dat ze volledig voor zichzelf begint. Zich tijdens haar vertrekvlucht laat bevruchten en opzoek gaat naar een plek voor haar nest. Waarna ze nooit meer haar nest verlaat en haar nakomelingen haar en haar kinderen voeden. Bij mieren en wespen gaat dit niet veel anders.

Bij mieren komen zelfs nesten voor, die door hun omgeving reizen en daarbij alles op hun pad vernietigen en omzetten in voeding. Terwijl het bij bijen voorkomt, dat als een volk te groot wordt een deel zich afsplitst en een eigen nest begint.

Het lijkt bij deze insecten soorten, dat er een leider is, maar in werkelijkheid is het overleven van volk het doel. De koningin hoeft daar niets voor te doen. Ze hoeft niet te zeggen wie wat moet doen, iedereen doet wat nodig is voor het overleven.

Vissen en vogels organisatie modellen

De organisaties modellen van vissen en vogels die in groepen leven lijken wel een beetje op elkaar. Misschien niet als het gaat om de voortplanting, dan is het namelijk iedere vis of vogel voor hemzelf. Maar als het gaat om overleven, dan bepaald degene die voedsel ziet, waar de groep naar toe gaat. Ook hier is er dus geen leider, die rondjes zwemt of verkenners uitstuurt of bepaald wat er vandaag gegeten gaat worden. Het is de groep als geheel die op zoek is naar voeding en daarbij reageert op wat er aan de randen van de groep waargenomen wordt. Voor de simpele reden, dat het leven in de groep een overlevingsmechanisme is. En voedsel vinden de volgende regel is in het overlevingsspel.

Wat bijzonder is aan al deze modellen, is dat er misschien wat getrek en geduw is op bepaalde momenten, maar dat een hiŽrarchische structuur eigenlijk ontbreekt. In alle gevallen wordt de top van de groep bepaald door de lichamelijke kwaliteiten van het dier. En dat hangt bij dieren meteen samen met de kwaliteiten van de intelligentie van het dier.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl