X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Roodwangschildpadden in de vijver

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+10
  Goed artikel ( +14 )
  Slecht artikel ( -4 )
RSS van Auguri18 Auguri18 Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2010


Bekijk het profiel van Auguri18
Datum: 05-02-2010
Auteur: Auguri18
Sinds 2004 hebben wij twee roodwangschildpadden in onze tuinvijver, een mannetje en een vrouwtje. Ieder voorjaar ontwaken ze uit een diepe winterslaap en beginnen ze de lente met het opnieuw verkennen van hun leefomgeving.

Wat eten roodwangschildpadden
Roodwangschildpadden zijn van nature aaseters. Op het menu staan onder andere waterplanten, eitjes, insekten en zoetwatervis.
Mensen die roodwangschildpadden (permanent) in hun tuinvijver willen houden kunnen ook gerust kipfilet (rauw) voeren, spruitjes of rundergehakt. In principe laten ze de goudvissen en karpers in onze vijver met rust, maar op het moment dat een vis dood gaat, zal de roodwangschildpad niet aarzelen om deze meteen te verorberen. Bij een lokale viswedstrijd is het altijd aan te raden om enkele gevangen vissen mee te nemen, dit is een waar lekkernij voor onze schildpadden. Een maaltje zoetwatervis van de visafslag doet het overigens ook erg goed.

Hoe overleven ze de winter
In het najaar, rond ongeveer november, gaat de roodwangschildpad met de dalende temperatuur over in de winterslaap. Hun lichaamsfuncties dalen tot bijna nul en ze liggen roerloos op de bodem van de vijver. Slechts af en toe komt de roodwangschildpad even boven om daarna verder te gaan met de winterslaap.
Om de winter te kunnen overleven moet de vijver minimaal 80 cm diep zijn (anders loopt u het risico dat de vijver één klomp ijs wordt). Daarnaast is het een vereiste om een zuiveringspomp in de vijver te hebben die 24 uur per dag draait. Deze pomp zuivert niet alleen het water van de ontlasting van de roodwangschildpadden, maar zorgt er ook voor dat het water niet geheel kan bevriezen. Bij een zeer strenge winter is het overigens wel belangrijk om steeds te controleren of de vijver inderdaad niet dichtvriest. Mocht dit het geval zijn, dan dient u heel voorzichtig het ijs open te breken. Het ijs kapot hakken is niet aan te raden, aangezien een roodwangschildpad (en ook de vissen) bijzonder gestresst kunnen raken, wat tot hun dood kan leiden.
In het voorjaar, met de steeds warmer wordende zonnestralen, zal de roodwangschildpad vanzelf weer bovendrijven en gaan genieten van een (hopelijk) lange zomer!

Wat maakt een roodwangschildpad zo bijzonder
Roodwangschildpadden zijn een sieraad voor de tuin. Het zijn heel eigenwijze reptielen, die geheel hun eigen gang gaan. Hun favoriete hobby is lekker luieren aan de kant van de vijver. Dit houden ze makkelijk van 's ochtends vroeg tot het begin van de avond vol. Pas als de roodwangschildpad hiervan genoeg heeft vindt de gang naar het water plaats en zijn ze volkomen gericht op: eten!
Roodwangschildpadden zijn bijzonder onhandig in hun bewegingen. Ze kruipen overal overheen (ook over elkaar wat bijzonder grappig om te zien is). Ook schromen ze niet van avontuur en maken ze soms een rondje door de hele tuin. Belangrijk dus om de tuin hermetisch af te sluiten met b.v. grofmazig gaas (denk aan scherpe kanten, een roodwangschildpad zou zich hieraan kunnen bezeren).
Met de tuindeur open moet je niet verbaast opkijken als de schildpad ook een kijkje gaat nemen in uw huis! Dit gebeurt op dezelfde, meestal trage, manier als waarop ze de tuin inspecteren. Echt alles heeft hun aandacht.

Uit het water komen is ook een bijzonder spektakel. De roodwangschildpad probeert met zijn grove voorpoten grip te krijgen op de stenen die rondom de vijver liggen. Heel langzaam klautert de roodwangschildpad uit het water. Soms verliest de schildpad hierbij zijn grip om vervolgens achterover terug in het water te plonsen.

Roodwangschildpadden reageren enorm op hun omgeving. In het voorjaar ogen ze behoorlijk schichtig en het beste is dan om ze met rust te laten. Binnen enkele dagen zijn ze weer gewend en kunt u gewoon langs ze heen lopen, zonder dat de schildpad hiervan opschrikt. Bij onraad zal een roodwangschildpad onmiddelijk zijn kop intrekken. Voelen ze zich op hun gemak dan strekken ze hun poten languit en kijken ze brutaal de wereld rond. Bent u druk in de tuin bezig, dan zal een roodwangschildpad geregeld blijk geven van enorme nieuwsgierigheid.

In het water is de roodwangschildpad bijzonder snel en wendbaar. Levende vissen vangen zal ze normaal gesproken niet lukken als de vijver genoeg ruimte biedt. Pas wel op met bijvoorbeeld karpers. Deze vissen hebben de neiging om (langdurig) in de bodem van de vijver te wroeten. De karper voelt zich veilig vanwege bijvoorbeeld zijn omvang, maar een roodwang zal niet schromen om bijvoorbeeld het staartgedeelte in één ferme hap af te bijten!

Overige wetenswaardigheden
Sinds 1998 is het verboden om roodwangschildpadden te importeren. Belangrijkste reden hiervoor is dat veel mensen roodwangschildpadden aanschaffen (zo schattig, zo lekker klein) en in huis houden. In huis zijn deze schildpadden eigenlijk niets waard. Reden is dat de ontlasting van een roodwang bijzonder veel stank met zich meebrengt. Daarnaast is een behoorlijk grote bak nodig om ze in te houden. Bijzonder triest voor de schildpad derhalve. Omdat ze voor weinig actie zorgen raken mensen dan ook snel op ze uitgekeken. Teveel van deze schildpadden belanden dan ook in de lokale sloten. Dit brengt bijzonder veel schade toe aan de inheemse flora en fauna. Bedenk dat een roodwangschildpad altijd schoon water nodig heeft en na ongeveer 6 jaar een grootte kan bereiken van wel 30 cm!

Lekker luieren aan de kant van de vijver

Lekker luieren aan de kant van de vijver De favoriete hobby van een roodwangschildpad is lekker luieren (het liefste in de zon).

Reacties op dit artikel
Poehpapa, 2010-02-05
( +5 )

Nice.....
Annelies coumans, 2010-02-07
( +6 )

Zou ook graag mijn sckildpadden buiten hebben. Heb 3 GEELWANGEN over het schild gemeten byna 34 cm. Weet niet of voor geelwangen hetzelfde geldt als voor roodwangen en tot nu toe kon niemand me hier uitsluitsel over geven Ook in boekjes over schildpadden niet Ze zitten in een grote bak, maar deze wordt al weer te klein. Kun je in zo'nvijver ook planten zetten? Onze schildpadden eten alles wat groen is, en ook fruit naast het normale schildpadden voer. Wie kan me hier antwoord op geven,want ik wil er graag alles over weten, hoe ik ze het beste kan verzorgen,en hoe ik ze buiten zou kunnen houden Groetjes Annelies
Auguri18, 2010-02-07
( -1 )

Beste Annelies,

In onze vijver zijn wel planten, maar schildpadden zijn niet zo moeilijk in het 'vernielen' ervan. Ze slepen planten al gauw door de vijver en vreten ze aan (onderdeel van hun voedingspatroon). In een vijver is het belangrijk om een bepaalde 'voerplek' te hebben. Wij leggen het voer meestal aan de kant. De schildpadden pakken het dan zelf. Qua verzorging hebben we niet veel te stellen. Het zijn volwassen schildpadden (net als die van jullie) en dat is eigenlijk ook de belangrijkste voorwaarde om ze buiten in de vijver te houden. Voor geelwangen geldt hetzelfde als voor roodwangen! Belangrijk is om de vijver een bepaalde afmeting te geven (b.v. 2 bij 3 meter is voldoende leefruimte en de diepte, zoals in het artikel geplaatst moet minimaal 80 cm zijn (in boekjes kom je ook vaak 1 meter tegen, maar het hangt ook een beetje van de grond van de tuin af, soms kun je niet dieper komen dan 80 cm!)
Omdat jullie schildpadden binnen in een bak zitten, is het wel belangrijk om ze b.v. pas in het voorjaar over te plaatsen naar buiten toe. Op die manier kunnen ze goed wennen aan de andere (temperatuurs)omstandigheden.
Vera, 2010-04-02
( +3 )

Ik voel me heel bedroefd , vandaag hebben we onze 2 roodwangen uit de vijver gehaald er zat geen leven meer in .. de eerste hebben we 23 jaar gehad en de tweede hadden we vorig jaar erbij gekregen die zal zo'n 15 jaar zijn geweest . Ze zaten in een grote vijver van 1 meter diep bij 3 meter br. en 5meter lang die we vorig jaar hebben gemaakt alleen voor de schildpadden. kan het zijn dat het water nog te koud is omdat de vijver zo diep is en veel tijd nodig heeft voordat de temperatuur hoger wordt, ze waren van vorige week uit hun winterslaap er kwam langzaam beweging in .. af en toe zag ik dat ze zich hadden verplaatst .. maar helaas ... ik heb er zoveel plezier aan gehad het was zo mooi om er naar te kijken in de zomer ieder had zijn eigen plankje waar ie op kroop om op het plateau te komen om dan te gaan genieten van het zonnetje .. en nieuwsgierig rond te kijken naar de geluiden wat ze hoorde .... goh wat vindt ik dit erg dat ze er niet meer zijn ....... na zoveel jaren .
Auguri18, 2010-04-03
( +2 )

Onze twee roodwangen zijn inmiddels uit hun winterslaap ontwaakt en maken het bijzonder goed. Het is altijd spannend, zeker na een strenge winter. De afmetingen van je vijver kan het zeker niet geweest zijn, het koude water kan er hooguit voor zorgen dat ze langer inactief blijven. De leeftijd is ook zeker geen reden, alleen de eerste twee levensjaren wordt geadviseerd om ze binnen te laten overwinteren omdat ze dan nog te klein zijn en te weinig vet hebben om de winter goed te doorstaan. Het blijft dan natuurlijk gissen naar de reden, maar wellicht heeft het te maken met de relatief nieuwe vijver (het biotoop in de vijver is misschien heel anders geworden en heeft dat in combinatie met de verschillende periodes van vorst invloed op de gezondheid gehad). Een andere reden kan zijn dat ze bijvoorbeeld voor de winterslaap niet in topconditie zijn geweest. Bij de winterslaap gaat het lichaam echt bijna op nul en hebben ze alle opgebouwde energie nodig.

Misschien een idee om bij tuincentra of speciaalzaken te kijken naar geelwangen? Deze soort mag wel verhandeld worden en hebben in principe dezelfde kenmerken als de roodwangen (handel in roodwangen is al een tijd verboden). In ieder geval sterkte!
Liasa, 2010-05-28
( +3 )

Wij hebben twee rood wangen wat werpen je?
Hadasa, 2010-05-30
( -1 )

A tijdens deze winter was alles gelijk dood lle drie mijn geel wangetjes zijn dood ik snap er niks van de vijver was diep genoeg
Pascal, 2010-06-06
( +2 )

Ik heb een roodwang en 2 geelwang schildpadden in mijn vijver zitten.
alleen de geelwang schildpadden doen het prima, maar daar in tegen de roodwang minder goed.
het beestje is zo'n 18 jaar oud, en als we haar in de vijver doen, gaat het eerst een tijdje prima en daarna dan ligt ze zo goed als dood in de vijver op de bodem.
helemaal onderkoelt en zwaarademig,
als we haar daarna weer in de bak boven zetten met warmte lamp etc... moet ze eerst bijkomen, en dan komt ze zo'n 2 weken niet meer in het water en dan gaat het wel weer goed.
en als je haar toch in het water legt, dan raakt ze helemaal in paniek, en wil ze op het land.
wij vinden dit een vreemd iets, we weten niet zso goed wat we hier mee moeten.
ze gaat nu dus niet meer in de vijver, best zonde.
heeft iemand nog ideeen waar dit vandaan kan komen?
of iets wat we er aan kunnen doen?

gr pascal en jelda

Gdf, 2010-07-05
( +1 )

,jkl;;kl, 2010-07-08
( 0 )

Yoshiko, 2010-07-11
( +7 )


Anderhalf jaar geleden hebben wij twee geelwang schildpadden gekregen, deze waren gewend om te verblijven in een aquarium. In het voorjaar hebben we ze uitgezet in onze vijver van 110, 80, 40 en 20 cm diep, met een gedeelte moeras, veel loop ruimte rond de vijver met zand en leistenen om lekker op te zonnen, vissen en planten. Af en toe ging er een vis aan, ze kregen gedroogde garnalen en vitamine druppels. Het ging prima en ze werden met de dag tammer. Eind oktober toen het kouder werd bleven ze steeds vaker op de bodem van de vijver en in november waren ze niet meer te zien. We hebben de hele winter de pomp van de vijver laten lopen en is het water van de vijver niet helemaal bevroren geweest. In het voorjaar wachtte we met spanning af op het eerste teken van leven van onze vriendjes. Maar helaas, uiteindelijk kwamen ze zelf naar boven drijven, er zat geen leven meer in. Ik heb ze nog een dag laten drijven aan de kant van het moeras gedeelte maar ze bleken echt dood. Ik was zo verdrietig en baalde ontzettend dat ze het niet overleefd hadden. Nu kunnen weer 2 nieuwe roodwangschildpadden krijgen van een jaar of acht, ik zou het zo graag willen maar durf het bijna niet aan omdat ik zo bang zijn dat ze de winter weer niet overleven. Wat kan ik doen om dat risico zo klein mogelijk te maken. Ik weet echt niet wat er nu fout is gegaan. Ik zou ze zo graag willen hebben maar ben zo bang dat ze de winter niet overleven, is het misschien een idee om ze voor die tijd uit de vijver te halen en dan in een grote bak in de garage te zetten? Kun je me raad geven? Mijn wens om schildpadden te hebben mag absoluut niet ten koste gaan van de diertjes.

Groetjes,
Yoshiko
Erik, 2010-07-12
( 0 )

Het tweede jaar buiten in de vijver en het is meteen raak!
Vanmorgen zag ik het vrouwtje met de achterpoten het zandstrandje continu aanstampen. Dat kan maar een ding betekenen! En ja hoor: 8 eieren!
Ik heb ze in de broedstoof gedaan en gok op zo'n 70 a 80 dagen.
Wie het beter weet mag het mij zeggen!

groeten,

Erik N
Maroussia, 2010-07-31
( +1 )

Ik heb deze zomer 2 roodwangen van iemand gekregen om in de vijver te doen. De vijver is plm 1,5x2,5m en zeker wel 80cm diep in t midden.
De eerste week ging het prima. Ze hadden het geweldig naar hun zin en zwommen de hele vijver rond. Een van de 2 vond ik regelmatig op de gekste plaatsen terug: in de schuur, achter de vuilnisbak en onder de tuinbank. Niet beter wetend, zette ik m na vondst terug in de vijver. Volgens de gever hoefde ik niet bij te voeren omdat de hele vijver vergeven was/is van o.a. padden- en kikkervisjes en waterlelies. Daar zouden ze genoeg voedsel aan hebben (ze zijn 2jr en plm 10cm in omvang) Ik heb wel een pot gedroogde garnaaltjes gekregen en daar strooi ik elke dag wat van in de vijver (de kikkervisjes vinden ze ook lekker!)
Sinds een paar dagen zie ik ze nergens meer. Niet in de vijver, niet eromheen. In de vijver kan ik niet overal naar de bodem kijken door de begroeiing. Zoals ik nu lees zouden ze dus op de bodem kunnen liggen?
Nu heeft een van mijn kinderen vorige week de tuindeur vergeten dicht te doen en heeft die een hele nacht op een kier gestaan. Zouden ze samen op pad zijn gegaan en de weg terug niet meer hebben kunnen vinden? We hebben wel in de poort en de directe omgeving gezocht, maar ja... waar moet je kijken? Ik vind het heel jammer als ze weg zouden zijn. t was inderdaad heel gezellig.

Ps mochten ze er toch nog zijn: kun je ze ok IN het water voeren? Als ik verse vis of kipfilet op de rand van de vijver leg, weet ik zeker dat de poes er eerder bij is dan de schildpadden!
Heeft iemand een idee?
mvrgr
Maroussia
Dieter, 2010-08-06
( -1 )

Hoi, had een koppeltje roodwangen ongeveer een 25 jaar oud.
Het vrouwtje is laatst overleden, het mannetje stelt het redelijk goed.
Ik ben wat bang hem buiten te zetten in de vijver daar hij gewoon is het eten te "krijgen" zonder ervoor te moeten zoeken.
Meestal geef ik van die droge kattebrokjes als voer daar zitten veel vitaminen in die hij wel nodig heeft.
Indiana, 2010-08-17
( +14 )

Ik had een vraagje,
ik heb een roodwangschildpad van zo n 30 cm,maar alleen in maar alleen,
kan ik er ook een ander soort waterschildpad bij zetten, of moet het van het zelfde soort zijn ?
en mag het een kleintje zijn uit de dierenwinkel?
Yolanda van oers, 2010-08-19
( +3 )

Hallo,

Wij hebben James, onze Roodwangschildpad gered uit een BOS!!!!
Zonder water of wat....En dat met die extreme hitte van Juni!
Zijn schild was er buiten gewoon slecht aan toe.
Met vaseline alles ingesmeerd, zonde het manneke.
Wij hebben een vijver en daar hebben wij hem tijdelijk op adem laten komen.
Maar hij is groot 25cm en wij zouden het leuk vinden,om hem in de natuurlijke vijver te houden. Gewoon de vrijheid die je hem kan bieden.
Gewoon met waterlelie´s en kroos en wat andere plantjes zitten erin.
Nou,ben ik al ontzettend veel aan het dubbe over de winter
Maak mij zo zorgen over, hoe moet ik voor James een vijver winterklaar maken .
Heeft hij speciale grond of turf of zand nodig waar hij zijn eigen kan ingraven...
De vijver is 1000 liter en is 85cm diep is dat genoeg voor James...
Wij hebben een pomp in de vijver een nieuw soort iets.
Pomp met speciaal UV licht voor de mogenlijke alg en een krachtige filter voor wel 5000 liter!!!.
Maar wat kan ik nou doen, hem in de vijver laten of een grote bak op b.v. een slaapkamer en hem daar laten overwinteren.
Maak mij zo druk met de vorst en zo.
En wat heb ik allemaal nodig om James te laten overwinteren in een vijver.

Hoop op reactie,

Yolanda Van Oers en James uiteraard!
Auguri18, 2010-08-27
( 0 )

Yolanda,

Het belangrijkste voor overwinteren is dat de schildpad absoluut gezond is. Het schild, de ogen moeten 'stralen'. Zieke of zwakke schildpadden hebben in ons klimaat minder kans op overwinteren/overleven. Daarnaast is het belangrijk dat de roodwang voldoende ruimte heeft. 85 centimeter moet op zich kunnen, alleen is de vijver met 1000 liter water niet bijzonder groot! Zorg ervoor dat tijdens de winter altijd een wak blijft bestaan. Mocht door het vriezen de wak dichtgaan, dan voorzichtig openhouden (niet teveel slaan op het ijs, dit kan een schildpad compleet in shock brengen i.v.m. de geluidsweerkaatsing). Tijdens de winter goed blijven observeren. De afmeting van de schildpad doet vermoeden dat het beest in ieder geval oud genoeg is om te overleven. Tot slot: verwen de schildpad tot november met voldoende voedsel, zodat het beest voldoende vetlaag kan opbouwen (kipfilet, schildpadvoer, bladgroente)!
Yolanda van oers., 2010-09-01
( +1 )

Moge Auguri 18,

Nou ik neem het risico niet om, James te laten overwinteren in de vijver.
Ik heb al via, via marktplaats een glazen schildpadden bak gekocht.
1,5 meter lang bij 80 cm diep en 60 cm hoog.
Met een groot eiland erin.
Heb er zelfs een speciale pomp, en lamp voor hem gekocht!
Hij is een stuk levendig, tam, nieuwschierig, meer interaktie dan in de vijver.
Dan zit James in de bak, dan loopt hij weer door de kamer ect.
Onze vermoedens gaan dan ook vanuit, dat hij voorheen
( voor het dumpen in het bos, door mensen )dat hij altijd binnen heeft gezeten....
James is razend gek op gekookte kip en gehakt!
Groenvoer heb ik hem nog niet echt zien eten.
Meer kattenvoer van Royal Canin, kip, kreefjes, gehakt en appel, dat wel.
zijn schild is helmaal bekomen, is weer donker groen en deze glimpt weer.
Was mega uitgedroogd door de warmte in het bos!
Zijn staartje heeft ook weer meer vorm, eerst een dun, recht staartje en is nu in de vorm van een driehoek.
Dus hij maakt het wel erg goed, ben blij en vindt het een geinig en karkater beestje!
Ach ja, mensen zouden hem wel te groot gevonden hebben, zeker een andere bak moeten kopen en ja, het was vakantietijd dus...... dumpen!!!
Nou, bij ons zit James wel goed!

Bedankt voor je reactie!
Groetjes,
Yolanda & James.
J. oude nijhuis, 2010-09-28
( +1 )

Wat moet je ze voeren als ze in de vijver zijn? Of gaan ze zelf achter eten aan? En ik heb goudvissen in de vijver, als ik er maden in gooi eten die het dan niet op?

Groeten J. Oude Nijhuis
Yolanda van oers, 2010-09-30
( +2 )

Hallo j. Oude Nijhuis,

Nou bij mij in de vijver at James, visjes, kreefjes en schildpaddenvoer.
Hij lust zelfs Koi Karper voer! en stal het erg van de Koi's!!!
Ik deed zelfs rauwkost snijden elke avond, Appel, Sla, Komkommer, peentjes ect.
Echter at hij dit niet en ik ging kijken op diverse sits.
Gekookte vis en kipfilet is hij razend op ander voer laat hem koud .! :
Ik krijg hem nu nergens meer aan gewent dan gekookte kip en vis en uiteraard zijn eigen schildpadden voer.
Rauwkost hem ik hem nooit echter zien eten??????
Geef hem wel gekookte groentes en zo maar meneer vindt het niks?

Dus ik weet niet of je hier wat aan hebt?

Met Vriendelijke Groetjes,

Yolanda & Mister, James.
Els, 2010-10-07
( 0 )

Ik heb nu twee jaar nu drie geelwang schildpadjes in de vijver.
Er wordt gezegd dat ze niet kunnen overleven in een vijver maar ik zie drie schildpadjes die het erg naar hun zin hebben Lekker veel ruimte om te zonnen en te zwemmen
Eten graag rosbief of biefstuk en soms kattebrokjes als er niets ander meer is.
De vissen zitten op dit moment nog achter de schildpadjes aan maar dat zal over een paar jaar wel omgedraaid worden
Rauwkost eten ze bij ons ook niet .Al zouden ze in korter leven hebben in d evijver ik weet zeker dat ze een beter leven hebben als in een klein bakje met een parasoletje.
gr
Ernst, 2010-10-28
( 0 )

Hallo Els
Misschien beetje laat maar toch. Ik hoorde van een 'expert' dat schildpadden zo min mogelijk vleesmoeten eten dat is echt niet goed voor ze. Ze vinden het heerlijk (ik heb er zelf 2) maar vlees is niet goed voor hun organen.

Gr Ernst
Esje, 2010-11-11
( 0 )

Wij hebben 2 roodwangschildpadden in de vijver, deze is ong. 1.40 m diep. De schildpadden komen sinds een week niet meer boven water. Ik ben bang dat er eentje het niet heeft gehaald. Hij ligt op de bodem, zijn poten 'hangen' buiten het schild. De ander zit op de bodem met ingetrokken poten. Wij hebben de schildpad, waarvan wij denken dat deze dood is, voorzichtig uit het water gehaald. Je ziet verder niets raars aan hem. Zijn ogen zijn gesloten, wi j hebben hem weer voorzichtig in het water geplaatst. Hij dreef meteen naar de bodem. Mijn vraag is dus, hoe ligt een schildpad erbij als deze in winterslaap is? Met ingetrokken poten of hangen zij buiten zijn lichaam?
Weet iemand dit?

Groetjes,
Esther
Yolanda van oers, 2010-11-18
( +3 )

Hallo,

Vaak zijn slapende schildpaden, slap...
De pootjes hangen er maar wat bij.
Slapende schildpadden hebben hun oogjes dicht tijdens deze diepe slaap.
Vaak denk je, " Hij is dood", omdat ze zo diep slapen.
Is bij een kennis weleens voor gekomen, bij gedachten dat hij dood was, schudden er erg mee en werd niet wakker!!! Echter in April kwam hij weer boven???

Nou wat anders, had in mijn vorige berichtjes geschreven, dat James een mannetje was.
Echter na vermorgen, lag er een ei in het water!!!
Dus een meisje, geen James is de naam meer, maar FAY!!!
In de zomer maanden hou ik haar in de vijver.
Is maar 1000 liter, dus daar kan ze niet in overwinteren.
Heb haar is een schildpaddenbak gezet van 1 meter 50 lang,bij 50cm diep en 90 cm hoog.
Met een zware pomp, uvfilter en verwarming, een verhoging erin met plantjes. Alleen sloop ze veel, planten gaan maar 1 week mee! Dus misschien omdat ze warm binnen staat, vandaar het late leggen van eieren??? Weet ook niet hoeveel ze gaat leggen, kan iemand mij dat weer vertellen.
Op de site stond 1-3 eieren, andere site 1- 20 eieren???
En wat heeft ze nodig om de eieren in kwijt te kunnen, speciaal zand???
Ja daar kan ik niet echt wat vinden, op een site...

Groetjes,

Yolanda & Fay Van Oers
Yolanda van oers, 2011-01-04
( +4 )

Het zullen wel, 3 tot 20 zijn.
ze heeft er ondertussen, al 7 gelegd
Nancy, 2011-02-03
( 0 )

Ik heb 2 geelwang schildpadden
ik heb me er erg in verdiept voor ik ze kocht
hoor dat mensen ze in de vijver stoppen maar mag toch nooit kouder zijn als 18 graden ??
dat zou betekenen dat ze niet in de vijver kunnen in de winter zeker niet
maar in de zomer is het ook niet altijd even warm !??
en winterslaap ??
ze zeiden rood en geelwang lijken erg op elkaar ook in de verzorging
ze hebben mij verzekerd dat de geelwang geen winterslaap doen ??
maar lees hier toch dat jullie schildpadden dat wel doen
ook roodwang maar toch straks hebben ze mij verkeerd ingelicht en heb ik 2 dode schildpadden
ook vroeg ik me af als je een manetje en een vrouwtje hebt (wat ik eigenlijk nog niet weet ) waar je het zandgedeelte moet maken ivm de eieren
in het water of op het land ???
en hoe kan je zien dat ze geslachtsrijk zijn ??
het lijkt namelijk alsof ze heel erg gek op elkaar zijn
zwemmen naar elkaar en raken elkaars pootjes aan weet niet hoe ik het uit kan leggen maar ziet er erg leuk uit ook zitten ze vaak boven op elkaar
weet niet hoe oud ze presies zijn ze zijn ong 8 cm
hoop dat iemand een beetje andwoord kan geven
Sylvia van de velde, 2011-03-27
( 0 )

Heb vorig jaar 2 geelwangen in de vijver gezet ze waren nog klein ze zeiden in de winkel dat het geen probleem was zo gezegt zo gedaan ik heb ze twee weken gezien en toen ineens verdwenen ik dacht toen op dat moment ze zijn dood maar neen hoor gisteren zijn ze boven gekomen toen was ik erg gelukkig ze hebben zelfs de strenge winter overleeft dit jaar ze zijn nu wakker wat moet ik doen ze in de vijver laten of binnen zetten om op te warmen
Yolanda van oers, 2011-04-14
( +6 )

Beste is om ze in de vijver te laten, anders krijgen ze een te grote klap.
( je kan nooit de tempratuur van je vijver nabotsen in een bak binnen...)
Ze zoeken zelf de warmte weer op, heb Fay ook weer in de vijver gezet.
15 April is de ijsheilige over dus ze kunnen het hebben.
Zet je ze weer binnen, kunnen ze longonsteking makkelijk gaan krijgen.
zijn ze daar erg gevoelig voor. lekker gekookte kip en extra vitamine druppels in het water doen. kan je kopen bij elke dierenspeciaalzaak € 5,90.
20 druppels doe ik voor 1000 liter. Geniet lekker van ze! En hopen gauw op een lekker zonnetje! Grt. Yolanda Van Oers.
Levi, 2011-04-25
( -1 )

Ik heb een roodwangschildpad een vrouwtje

levi van der steen
Esther, 2011-06-10
( 0 )

Hallo, ik heb een vijver van 2000 liter en ik heb er goudvissen in zitten, en planten en ook een goede pomp Nu lees ik toch wel vaak dat de schildpadden de vissen en de planten opeten. Ik heb ook gehoord als je een schildpad neemt je beter de roodwang kan nemen, die zijn ook wat sterker voor buiten in de vijver. En dat de schildpadden als je er planten in hebt binnen de kortse keren geen plant meer over hebt. Ik vind het erg leuke dieren, maar ik denk dat je daar je vijver wel op aan moet passen.
Mr hoer, 2011-07-07
( 0 )

HOOOOOOMOOOOOOOOSKUT
Danny, 2011-09-04
( 0 )

Beste Auguri, Yolanda en andere schildpadvrienden,

We hebben 3 roodwangschildpadden (grootste 30cm en kleinste 20cm) sinds bijna 30 jaar in de vijver van mijn schoonouders. Nu zijn beide schoonouders overleden en gaan we verhuizen. We zijn een huis aan het bouwen en daar komt natuurlijk ook een vijver voor de schildpadden. Het huis is echter nog niet klaar en nu gaan we de schildpadden meenemen naar ons tijdelijk adres (voor max 1 jaar). Op het tijdelijke adres zit een mooie vijver maar helaas maar 45 cm diep, wel met pompje voor zuivering. We denken er nu over om ze tijdelijk in een grote bak in onze kelder te zetten. Wie kan mij adviseren wat we het beste kunnen doen. Tot nu toe hebben ze altijd buiten hun winterslaap gehouden. Hoor graag jullie advies,

Groeten Danny en haar 3 schildpadden
Yolanda van oers, 2011-10-15
( +2 )

Hoi Danny,

Een vijver van maar 45 cm diep is te weinig, voor een winterslaap.
Vijver moet voor een winterslaap minimaal 1,5 tot 2 meter diep zijn.

Je aankomende vijver moet een pomp- filter hebben met een UV- lamp. Heb je bijvoorbeeld een vijver van 1000 liter, dan moet je een pomp met fliter aanschaffen, voor 2000 tot 3000 liter( neem een pomp- filter die 2 x de hoeveelheid van je vijver is) schildpadden vervuilen erger een vijver dan, een vis. Let daar goed op! Pomp- Filter hoef je dan maar 1x per drie maanden schoon te maken.
Zuurstofballen steld een schildpad ook erg opprijs. 3 zuurstofballen voor een 1000 liter vijver.
Kosten rond de 15- 20 Euro.( zit dan ook een waterdichte luchtpomp bij)

Beste is om ze in de laatste week van deze maand, eerste week van November al binnen te zetten.
( voor de vorst, anders krijgen ze een te grote warmte klap. Je kan nooit je vijvertempratuur na botsen in een aquarium)
Echter moet je dan wel ,schildpaddenvitaminedruppels weekenlijks in het water doen!
kost 5,90 per flesje. In de zomer maken ze deze zelf aan, door de zon. In de winter is deze uiteraaard binnen niet. Eind April, begin Mei kunnen ze weer naar buiten, na de ijsheiligen dan, mag geen vorst meer zijn. ( onder de 3 graden gaan ze weer in winterslaap, de beste tempratuur is, rond de 5 graden) en zo herhaal je het per jaar, tot dat je een blijvende vijver van 1.5 - 2 meter diep heb. Dan kunnen ze weer makkelijk de winter door. O, tevens bij het vervoeren van je schildpad met het verhuizen..
Zet een schildpad NOOIT in een bak met water in je auto! Door het rijden klotst het water veel en je schildpad raakt mega in de stress. Gewoon even in een handdoek op je schoot houden. Een Roodwang is een waterschildpad, maar kan wel een uur of wat zonder water. Liggen in de zomer ook aan de water kant, dus maak je geen zorgen. Daarna ze zelf naar het water laten lopen, als je ze in de vijver zet. In een aquarium, zachtjes laten zakken in het water. Nooit geen rauwe kip geven, veel ziektes. Hopenlijk kan je hier wat mee en, veel plezier met de schildpadjes.
groetjes Wouter & Yolanda en schildpad Fay van oers.
Ilse, 2012-03-25
( 0 )

Hey,
Wij hebben een roodwangschildpad deze liep 8jaar geleden op de weg en wij hebben hem opgevangen iedere keer is hij goed uit de winterslaap gekomen maar nu merk ik dat hij erg sloom is en nauwelijks reageert als we langslopen ook heeft hij doorzichtige slijmerige lichtbruine ontlasting? meer slijm dan iets anders weet iemand wat dit kan zijn??
groetjes ilse
Diana, 2012-04-11
( 0 )

Wij hebben 3 schildpadden mini, malibu en chevy. mini en malibu worden nu rustig wakker. maar de grootste chevy lijkt me dood. voelt stijf en de buik bij het achterschild blubt naar buiten.of de eieren misschien vast zaten.voor de zekerheid nog even in een bak binnen gezet of zij nog "ontdooit".anders toch jammer we hebben ze sinds 1993.
Bobby, 2012-05-11
( 0 )

We hebben 1 roodwangschildpad ca 20 cm al een jaar of 8 buiten in een kleine vijver (grote polyester bak van 60 keer 30 en 60 diep, helemaal ingegraven en een stukje land met gaas eromheen van ca 1m2. In april komt ie er uit en is bij zon regen slecht weer of goed weer altijd op het land. De zon is natuurlijk favoriet, kop en poten maximaal uitgestrekt om zoveel mogelijk zon te vangen.

In de winter ligt er soms wel 20 cm ijs op. Dit is meerdere keren voorgekomen en dit deert haar totaal niet. Steevast komt ze rond april boven water en is tot ver in het najaar te bewonderen. Ze geniet van slakken uit de tuin, als ik ze nog kan vinden natuurlijk, ze kan er wel 10 achter elkaar op. Daarnaast geef ik kattenbrokjes (die ik eerst een uurtje laat wellen in warm water. Als ik regenwormen tegenkom gaan ze er ook in. Zodra het kan vang ik een visje voor haar (makkelijk omdat ik naast een watertje woon).

Ik snap de verhalen ook niet goed dat je een vijver moet hebben van minstens 85 cm diep. En al die toevoegingen. Destijds heb ik voor deze oplossing gekozen (buiten in de tuin) na uitgebreid onderzoek. De bak binne was niet schoon te houden. Ongelooflijk hoe snel dat gaat stinken en vies wordt. En wat schetst mijn verbazing.....dat relatief kleine bakje van mij, zonder pomp stinkt totaal niet, de schildpad is kerngezond...en ik verschoon die bak (met een vuiwaterpomp), let wel, maximaal twee keer per jaar. IK heb ons zitje ernaast en je ruikt helemaal niets...zelfs niet op de warmste zomerse dagen.

Ik heb dan nog geen reden gevonden om haar te verplaatsen naar mijn grotere vissenvijver. Omdat ze elk visje wat ik haar toestop vrij snel te pakken heeft (nu geef ik ze niet meer levend), ben ik bang dat ik na een paar maanden geen vis meer overheb en dat mijn vijven een grote troebele poel gaat worden.

Hoe ging het bij anderen de eerste maanden als de schildpadden in een gewone tuinvijver werder uitgezet. Werden alle vissen gedood of aangevreten? werden alle planten vernield of losgewoeld, werd de vijver steeds ondoorzichtiger? Graag een reactie!

Bobby, 2012-05-11
( 0 )

Toevoeging: Elke avond tegen de schemering duikt ze weer het water in, om 's-morgensvroeg weer eruit te komen. Mijn tuin is op het zzw maar ze wacht niet op de zon om eruit te komen. Zelfs in een regenbui zit ze lekker op haar hoge steen (uitkijkpunt). Groente eet ze niet, tenminste nooit gezien .
Eddy, 2012-05-29
( +1 )

Hallo,

Als gelukkige mede beheerder van een stukje natuur met een paar mooi vijvers hadden we afgelopen weekeinde een aardig gesprek over de roodwangschildpadden dewelke zich in enkel van deze vijvers ophouden.

Want alhoewel het verboden is om deze dieren in te voeren, en daarna gewoon in de natuur te dumpen, stellen we vast dat er toch kleine exemplaren bijkomen.

Is dit de wijten aan hun gezond natuurlijk gedrag, of is het voor deze dieren echter niet mogelijk om zich hier in de vrije natuur voor te planten ?

Heeft iemand hier ervaring mee, ik heb al gelezen dat er al wel eieren zijn gevonden,
maar kunnen deze in de vrije natuur ook resultat geven ?

Alvast erg bedankt !
Eddy.

www.natuurpuntlanden.be
Addo, 2012-06-01
( +1 )

Hallo,

Ik heb drie geelwangschildpadden in een vijver buiten zitten.
Helaas zie ik nog steeds het verschil tussen man en vrouw niet. Al verschillende site`s gezien maar wordt er niet echt wijs van. Er is er wel 1 bij met vreselijke lange nagels maar is van onderen plat. Wie kan me hierbij helpen? Wil namelijk graag weten wat het geslacht is.

Over het overwinteren. Erg jammer om te lezen dat er zoveel schildpadden dood gaan en de winter niet overleven buiten. Dat is de rede dat ik mijn schildpadden rond oktober naar binnen haal en op zolder zet (in een grote zandbak) om daar de winter door te brengen. Dat gaat prima! Ze zitten nu al een tijdje buiten en vermaken zich goed. OOk ik het dezelfde vraag als Eddy. Ik wil ook graag weten of er mensen waarvan de eieren gewoon buiten in de zon zijn uitgekomen?
Ik heb een land gedeelte met speelzand en hoop ooit dat ze daar hun eieren gaan afzetten. Maar kan ik ze dan laten liggen? of moet ik ze speciaal gaan kweken in kweekkasten?

Loesje, 2012-06-19
( +1 )

We hebben een geelwang van 7 jaar, deze heeft tot vorig jaar augustus nog in een bak binnen gezeten, maar wegens ruimtegebrek binnen om een hele grote bak te zetten toch maar besloten om deze in de vijver te laten zwemmen. Misschien een geluk dat we een late winter hebben gehad, want ik denk dat ie anders nooit had overleeft.
De geelwang heeft het heel goed naar z'n zin, zwemt vollop, gaat elke dag z'n zonnebad nemen, en is dol op de waterplanten . Dat vind ik idd jammer want ze zijn normaal gesproken mooi. Maar we voeren regelmatig maar ja een hapje uit een waterlelie is natuurlijk erg lekker.
Onze geelwang kwam erg laat boven water, ergens eind maart, terwijl we van andere wisten dat deze al weer boven was. We weten wel waar hij gezeten heeft, onder de planten heeft ie een kuiltje gemaakt, en daar heeft ie z'n winterslaap doorgebracht. Ook hadden we net boven ze slaapplaats een beluchtingspompje hangen, dit hangt er normaal voor de vissen, maar we waren blij dat deze precies hier hing. Je weet maar nooit of dat heeft geholpen.
Maar wat is het leuk met zo'n beestje in de vijver, een beetje actie en om de vijver!
V. wageningen, 2012-06-30
( +4 )

Ik heb een hebitat met 20 rood-en geelwangen- etc incl water en buiten verwarming 3/4 met bubbelglas omgeven. wegen ziekte (hart en nier problemen) kan ik mijn boeven niet meer verzorgen. ik zoek nu een andere gek dien mijn hoby kan en wil overnemen.
mijn vijver is 5 mtr in doorsnee en heeft aan water 6 m3 inhoud, alles moet wel in een keer weg. ik wil geen geld. hoor ik nog wat van je?
Nance, 2012-07-11
( 0 )

Hoi,

Ik krijg 2 roodwang schildpadjes die altijd in een bakje hebben gezeten.
Ik wil deze plaatsen in onze vijver om ze eind Oktober weer in hun bak te zetten zodat ze niet dood vriezen. Ik lees veel verschillende verhalen. Op dit moment is de vijver 2 x 2 en 1 meter diep. Ik vind het gewoon zielig dat die beestjes het hele jaar in zo'n bak zitten en dacht er goed aan te doen om ze los te laten in onze vijver met waterplantjes, zuurstofplantjes, drijvers en goudvissen. Er draait een pomp met filter en UV licht veel groter dan het aantal kub van onze vijver. Is het nu wel of niet raadzaam om het te doen. Met de gedachten dat ik het beste voor de schildpadjes wil, als ze sterven hoeft het voor mij niet. Ben een dierenvriend geen dierenbeul. Heeft iemand hier nu echt raad op.

Bedankt,

nance
Angelique, 2012-11-15
( 0 )

Wij hebben een roodwangschildpad die hebben we een paar jaar geleden overgenomen de vorige eigenaar deed er niks mee en in een te kleine aquarium wij zijn dierenliefhebbers en hebben het beestje daarom overgenomen omdat we het zielig vonden voor het beestje nu willen we hem bij iemand onderbrengen die hier meer verstand en tijd voor heeft dan wij we weten niet of het een mannetje of vrouwtje is wie o wie kan mij helpen
alvast bedankt
Spaan, 2013-01-19
( 0 )

Hallo, graag zouden we bij onze jonge geelwangschildpad een roodwang zetten. Wie kan ons aan een jonge roodwangschildpad helpen?
Kriddy, 2013-06-08
( +2 )

Hallo, zijn er nog roodwanghouders die een mannetje kan missen?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl