X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Grote monsters in de diepten van de zee.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Davidsanfilippo Davidsanfilippo Auteur op infoyo sinds
05 September 2010


Bekijk het profiel van Davidsanfilippo
Datum: 21-10-2010
Plotseling rijst er een monster op uit de zee. Het grijpt de boot en sleurt de zeelieden mee naar hun graf in de golven. Die verhaallijn levert de plot voor legenden die al eeuwenlang in omloop zijn. Maar zijn er zulke zeemonster bestaan?

In 2007 vingen vissers in de Ross-zee voor de kust van Antarctica bij toeval een kolossale inktvis. Het exemplaar was inclusief tentakels zo'n 10 meter lang en woog bijna 500 kilo. Wetenschappers geloven dat deze soort zelfs nog groter kan worden.
Een soortgelijke zeemonster, de reuzeninktvis, heeft een torpedoachtige lichaam, ogen die zo groot kunnen zijn als een mensenhoofd, een papegaaiachtige bek die sterk genoeg is om een stalen kabel door te bijten, acht armen met rijen zuignappen, en twee lange tentakels waarmee hij voedsel naar zijn bek brengt. Dan is er de reuzenoctopus (of reuzenkraak), die wel 250 kilo zwaar kan worden. Vroeger dacht men dat dit dier  schepen tot zinken bracht. Maar deze inktvis is eigenlijk schuw en houdt zich schuil in rotsholten en spleten in de zeebodem.
Hij heeft 8 armen met een spanwijdte van 10 meter, en van alle ongewervelde dieren heeft hij de grootste hersenen. Het dier is zeer intelligent en kan ingewikkelde dingen leren, zoals zijn weg vinden in een doolhof en een deksel van een pot losdraaien. Zulke inktvissen verbergen zich door van kleur te veranderen, zich met straalaandrijving verplaatsen en gevaar ontwijken door een dichte wolk inkt uit te stoten. Het dier kan zelfs even aan land gaan op zoek naar voedsel!
Kolossale inktvissen en reuzeninktvissen zijn echter maar een klein hapje voor een nog groter dier, de potvis, die wel 20 meter lang en 50 ton zwaar kan worden. Een tand alleen al weegt bijna 1 kilo.
Er zijn weleens dode potvissen aangespoeld die in hun maag delen van een reuzeninktvis hadden. In 1965 vertelde de bemanning van een walvisvaarder uit de Sovjet-Unie dat ze een gevecht tussen een reuzeninktvis en een potvis van 40 ton hadden gezien. Geen van de dieren overleefde het. De gewurgde potvis werd later drijvend aangetroffen; de kop van de inktvis zat in zijn maag.

Maar de grootste en de zwaarste is de blauwe vinvis. De grootste blauwe vinvis die ooit werd geregistreerd, was een volwassen wijfje van 33 meter lang dat in Antarctica werd gevangen. De blauwe vinvis kan wel 150 ton wegen. Zijn tong weegt net zo veel als een volwassen olifant! En bijna onvoorstelbaar; bij de geboorte weegt een jong 3 ton en is het 7 tot 8 meter lang! De blauwe vinvis, die in de jaren 60 van de vorige eeuw door de jacht bijna uitgestorven was, staat tegenwoordig op de lijst van bedreigde diersoorten.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl