X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De Eend of Anatidae

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van yellow yellow Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2009


Bekijk het profiel van yellow
Datum: 30-11-2009
Auteur: Yellow
Eenden zijn watervogels en familie van de zwaan en de gans. Ze zijn kleiner †en steviger dan de zwaan en de gans, hun nek is korter en ook de vleugers zijn kleiner. †Je kunt de eend vinden in vijvers, beken en rivieren.

Het uiterlijk van de eend

Het uiterlijk van de eend Bij eenden zijn de vrouwtjes meestal saai-bruin van kleur in tegenstelling tot het mannetje, die bij de meeste eendensoorten zeer opvallend is. Voor het vrouwtje is die kleur ook een schutkleur, zodat ze zich onopvallend in de struiken kunnen verbergen met hun jongen als er gevaar dreigt. Een mannetjes eend heet woerd. Aan de woerd kun je zien met welke soort eend je te maken hebt door zijn felle of aparte kleuren. Deze kleuren worden ook gebruikt om een vrouwtje het hof te maken. Als het mannetje in de rui is krijgt hij dezelfde bruine kleuren als het vrouwtje. Dat komt goed uit, want in de ruiperiode kan een eend niet vliegen. Na de rui krijgt hij zijn eigen kleuren weer en kan ook weer vliegen. Het vrouwtje komt ook in de rui, maar pas als ze de jongen groot heeft gebracht.
Eenden hebben zwemvliezen tussen hun tenen. Ze gebruiken die als een soort peddel en kunnen ze goed vooruit komen in het water. Maar die zwemvliezen zijn wel weer ladtig om mee te lopen en zo lijkt het of de eend waggelt. Eenden voelen geen kou in hun poten, want in de poten zijn geen zenuwen of bloedvaten  en op die manier kunnen ze zelfs zwemmen in ijskoud water. 
Eenden hebben een stuitklier, waarin vet aangemaakt wordt. Met hun snavel brengen ze dit vet aan op hun veren, zodat het water zo van hun vacht afglijdt en ze niet nat worden. Onder de veren is de vacht pluizig en zacht, zodat ze warm blijven.
De snavel van de eend is breed en plat met een rij fijne inkepingen langs de rand, lamellen. Deze lamellen zorgen ervoor, dat het eten niet wegglijdt uit de snavel.

Gedrag en leefomgeving van de eend

Gedrag en leefomgeving van de eend Eenden houden zichzelf schoon met hun snavel. Dit doen ze vaak. De parasieten in hun veren worden hierdoor verwijderd en het vet wordt over alle veren verspreid. 
Eenden vind je vrijwel overal waar water is; rivieren, beken, meren, plassen en moerassen. Sommige soorten vliegen in de winter naar gebieden, waar het water niet zal bevriezen of waar ze hun jongen rustig kunnen grootbrengen.

Voortplanting eenden

Voortplanting eenden In de winter of het vroege voorjaar zoeken de eenden een partner op. Het vrouwtje zal vallen voor de prachtige kleuren van het mannetje. Het vrouwtje zal het mannetje dan meenemen naar de plaats waar zij wil gaan broeden. Dat is meestal in de buurt van de plak waar ze zelf uit het ei is gekomen. Het vrouwtje maakt haar nest van gras en riet, soms ook wel in de holle boom. Het mannetje bewaakt het broedgebied en stuurt elke dier weg, die maar in de buurt durft te komen. Het vrouwtje legt 5 tot 12 eieren en begint pas met broeden als het laatste ei gelegd is, zodat alle kuikentjes tegelijk uit komen. De mannetjes zijn vanaf die tijd bij elkaar.
Na 28 dagen broeden komen de eieren uit. Eenden zijn nestvlieders, dat betekent, dat ze geboren worden met de ogen open en een laagje donsveren en direkt het nest kunnen verlaten om achter de moeder aan te kunnen gaan. De moeder zal hen beschermen tegen roofdieren en -vogels. Na ongeveer 5 tot 8 weken kunnen de jonge eendjes vliegen. Wanneer alle jonge eenden klaar zijn om te vliegen verzamelen de eenden zich om naar hun overwinteringsgebied te vliegen. Als eenden gezamenlijk vliegen doen ze dat meestal in een lange rij of in V-vorm.

Reacties op dit artikel
Kim, 2010-03-15
( +4 )

Wat eeten eenden
waar overleeven ze
wat doen ze de heele dag
hoe veel kindjes krijgen ze

Saskia, 2010-03-28
( +10 )

Bij ons in de achtertuin zit onder een connifeer een broedende eend,wat mij opvalt is dat ze uren achtereen het nest verlaat ,mijn vraag is is dit normaal gedrag ,ik denk dan die eieren koelen veel te veel af,ook is ze constant in gezelschap van 2 woerden die vanaf het garagedak toekijken en soms in de tuin komen terwijl ik het vrouwtje brood voer,ook is onze tuin rondom afgezet en hebben ook geen vijver,mochten de eieren toch uitkomen hoe gaat dat dan verder met die kleine eendjes ,blijven ze dan net zolang in de tuin tot dat ze kunnen vliegen terwijl ze dan dus nooit de kans kunnen hebben om te zwemmen.beetje lange vraag geworden maar ben wel heel erg nieuwsgierig naar het antwoord, alvast bedankt.
Debby, 2010-04-26
( +8 )

Bij ons op het werk zit een eend te broeden. niet in de buurt van water. bij kippen schijnt het zo te zijn dat ze zich kunnen uithongeren tijdens het broeden, is dit ook bij eenden. moeten we zorgen dat er een bak water staat en wat voer of laat ze haar eieren ook alleen?
Simone, 2010-12-19
( 0 )

Heb een vraag waarom voelen vogels geen kou aan hun poten
zoals wij aan onze voeten en haanden.
gr moon.
Lydia, 2014-02-06
( 0 )

Hoe is de inwendige bouw van eenden(organen)?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl