X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Dier en natuur" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Gedragsproblemen aanpakken bij paarden

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Mlissa Mlissa Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Mlissa
Datum: 21-11-2008
Auteur: Mlissa
Paarden zijn ontzettend leuke dieren en ook erg geliefd, er zijn vele jonge kinderen die al van jongs af aan paardrijden en er van dromen de volgende Anky te worden.Paarden zijn echter ook heel gevoelig, dit weet waarschijnlijk iedereen die meer met ze beziggaat dan een uurtje per week op de manege paardrijden. Wanneer er niet op de goede manier met ze om wordt gegaan kunnen er al snel gedragsproblemen volgen. In dit artikel zal ik vertellen wat belangrijk is bij het aanpakken van deze problemen.

Geduld en rust

Geduld is het kernwoord bij de aanpak van gedragsproblemen bij paarden. Ik ben van mening dat agressieve en snelle methodes niet werken en het probleem vaak alleen maar erger maken, ik heb dit zelf ook gezien bij verschillende paarden. Natuurlijk mag je het paard wel een tikje geven wanneer hij een beetje vervelend doet maar doe dit absoluut niet bij paniek of angst! Als je echt met een paard met een probleem wilt gaan werken moet je geduld hebben en niet meteen al grootse veranderingen verwachten.

Behalve geduld is het belangrijk dat je rustig blijft. Ga niet met het paard mee in zijn paniek of angst en probeer altijd rustig te blijven in panieksituaties. Zo overzie je de situatie beter en kun je beter handelen maar dat niet alleen, je straalt deze rust ook over op het paard! Wanneer een paard een angst ergens voor heeft probeer dan te doen alsof je dat helemaal niet weet van het paard en schenk geen aandacht aan het voorwerp waar hij angst voor heeft. Dan laat je zien dat het betreffende voorwerp helemaal niet eng is.

Als eerst: formuleer en analyseer het probleem

Het is belangrijk om het probleem vast te stellen. Denk hierbij echt aan het probleem en niet aan symptomen. Een probleem kan bijvoorbeeld angst voor het zadel zijn. Een symptoom is bijvoorbeeld dat het paard zijn oren in de nek legt.
Als je het probleem weet kun je het gaan analyseren. Hoe zou het kunnen komen dat het paard dit probleem heeft? Heeft hij bijvoorbeeld wel eens pijn ervaren doordat er een punaise in het zadeldekje bleek te zitten of iets dergelijks?
Voordat je gaat beginnen is het echt belangrijk dat je weet waar je aan gaat werken zodat je ook gericht het probleem kunt proberen op te lossen.

Win het vertrouwen

Ga niet gelijk aan de slag met het oplossen van het probleem maar zorg eerst dat je een goede band opbouwt met het paard. Wanneer het paard bang is voor zadels zoals ik al eerder als voorbeeld noemde is het niet handig als jij gelijk met een zadel in je handen naar hem toe loopt. Ga eerst dingen met hem doen die geen angst- en paniekreacties oproepen bij het paard. Trek hier echt de tijd voor uit! Je bouwt geen goede band op binnen twee weken.

Voorzichtig confronteren

Ga nu stapje voor stapje heel rustig opbouwen, geef het paard daarin de tijd om alles rustig te bekijken of te besnuffelen. Om weer even op het voorbeeld van het zadel terug te komen, in deze situatie zou je het zadel ergens neer kunnen leggen zonder dat het paard dat ziet en er vervolgens rustig langs gaan lopen. Bij elke stap die je neemt neem je niet alleen per keer dat je de stap onderneemt de tijd maar herhaal je de stap ook! Ook als het eenmaal goed gaat en het paard bijvoorbeeld zonder problemen langs het zadel loopt, blijf dit over een tijdsperiode herhalen voordat je een stap verder gaat. Ga hier net zo lang mee door tot het probleem is opgelost.

Veiligheid

Veiligheid van het paard en van jouzelf is heel belangrijk, neem geen risico's daarin! Blijkt dat het probleem niet op te lossen is door jouzelf, haal dan toch een deskundige erbij. Tip: check wel of de deskundige ťcht deskundig is aangezien er zat mensen zijn die zich uitgeven voor iemand die er heel wat vanaf weet maar dit blijkt dan toch niet altijd zo te zijn.
Als je het paard gaat confronteren met iets dat hij eng vindt zorg dan altijd dat je met zijn tweeŽn bent en dat de confrontatie op een veilige plek gebeurd.

Ik heb verschillende paarden meegemaakt die een angst hadden opgelopen door een bepaald voorval. Het is bij hun allemaal verbeterd door bovenstaande aanpak. Het varieerde van het al genoemde voorbeeld, angst voor het zadel of voor trailers door een nare ervaring ermee tot een paard dat hartstikke rustig was in de bak maar in blinde paniek raakte bij het buiten rijden door een ongeluk wat tijdens een bosrit was gebeurd.

De aanpak werkt echt mits je maar genoeg geduld hebt, rustig blijft en aan jouw veiligheid en dat van het paard blijft denken!

Reacties op dit artikel
Malaika, 2009-03-16
( +3 )

Mooi artikel!!
Ellen, 2009-10-03
( +2 )

Wat te doen met een pony die geestelijk doodgeslagen is en niet meer in de bak wil lopen.Super artikel
Ultimed power, 2010-06-07
( -1 )

Wat zal de beste aanpak zijn voor een paardje die zich met opstijgen achterover laat vallen? is ook zeer rillerig aan de rechterkant. het zadel is al bekeken dit is allemaal goed, past perfect. ook geen rugpijn of last van de benen. voor mij een groot raadsel en gevaar.

grtz
Annelies, 2011-07-30
( 0 )

Wat moet ik doen mijn tinker komt in een keer op je af in de wei of aan de lange lijn en loopt je gewoon om ver en dat heeft ze nog nooit gedaan en ze is nu 8jaar

groetjes annelies
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl